Sreda 31.10.2012.
11:48
Večernje novosti, Smedia

Građevinska industrija pred kolapsom

Foto: Ilustracija
 

Radove na najvećim infrastrukturnim projektima i dalje izvode strane kompanije, a država domaćim neimarima konstantno duguje između 600 miliona i milijardu evra. Isto toliko "teške" su i obaveze samih neimara prema drugim firmama, bankama, državi za poreze i doprinose, rečeno je u utorak u Privrednoj komori Srbije na sastanku Odbora za građevinarstvo.

PKS je predložila Vladi Srbije paket mera za pomoć ovoj privrednoj grani, a najhitnija je reprogramiranje dugovanja. Predlog je da NBS, Vlada, građevinari i PKS nađu model da se dugovi reprogramiraju po nižim kamatnim stopama i da se obaveze koje firme imaju prema državi "prebiju". Veliki problem je i dalje neuređeno domaće tržište za građevinsku operativu.

- Veliku nadu neimari su polagali u najvažnije infrastrukturne projekte, pre svega u oblasti niskogradnje - ističe Goran Rodić, sekretar Udruženja građevinara PKS.

-Opravdana je, međutim, bojazan građevinske operative da će opet biti angažovani samo kao podizvođači. Pitamo se zašto se zemlja zadužuje da bi zapošljavala strane kompanije, koje iz Srbije odnose profit i reference. Krediti nisu donacije. Domaća operativa, koja puni budžet, stavljena je po strani i radi za glavne izvođače, strance, po minimalnoj ceni. Nadamo se da ćemo sa predstavnicima vlade uskoro imati sastanak, da nađemo rešenje kako Srbija ne bi ostala bez svoje građevinske industrije, rekao je Rodić.

2023 © - Vesti online