Sreda 31.10.2012.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Rasejanje zadnja briga

DIJASPORU VLAST NE POMINJE: Vlada nije uspela ni da imenuje direktora Kancelarije za rasejanje
 

Kabinet premijera Ivice Dačića nikako da prelomi ko će da brine o Srbima koji žive van naše zemlje, iako je rok za usvajanje pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji istekao još 1. septembra.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, 3. oktobra, predstavnici stranaka sastali su se sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i dogovorili da Slavku Drašković, predsednicu Kongresa srpskog ujedinjenja u Srbiji, predlože premijeru Ivici Dačiću i njegovom kabinetu za direktora vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Tom prilikom, kadrovska komisija Vlade predložila je Aleksandra Vlajkovića, bivšeg urednika u Radio-televiziji Srbije za zamenika direktora te kancelarije.


- Trebalo je da ministri na sednici Vlade odmah te nedelje izvrše njihova postavljenja ukoliko je i premijer Dačić saglasan sa izborom kadrovske komisije, ali se to nije dogodilo. U međuvremenu je došlo do stranačkih prepucavanja, i nastalo je zatišje koje traje skoro mesec dana. Sada se pominje da je ponovo najozbiljniji kandidat za direktorsko mesto Dubravka Filipovski iz Nove Srbije - kaže izvor "Vesti" blizak vrhu vlade.

NIŠTA OD IMENOVANJA: Slavka Drašković

Nešto ranije, u "igri za fotelju" bio je i legendarni plivač Milorad Čavić, koji se nedavno oprostio od bazena. Sudeći po pisanju medija, on je bio favorit srpskog premijera Ivice Dačića. Tromesečna agonija završila se tišinom, a kako saznajemo, direktorskoj fotelji ponovo je najbliža Dubravka Filipovski iz Nove Srbije, koja je na tu temu u više navrata pričala sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u parlamentu Aleksandar Čotrić smatra da Vlada ovakvim ponašanjem šalje lošu poruku našim ljudima u dijaspori.


- Dijaspora nije političko, stranačko pitanje. Prosto je neverovatno, svaki dan se srećem sa našim ljudima koji žive van Srbije i oni su razočarani. Ovim odugovlačenjem šaljemo lošu poruku Srbima u rasejanju, da su oni ovoj Vladi na poslednjem mestu, da nisu bitni. Išao sam od jednog do drugog funkcionera vladajućih stranaka da se raspitujem šta se događa, i verujte nikakav konkretan odgovor dokle će ova agonija trajati, nisam dobio - objašnjava Čotrić za "Vesti".


Članica ovog skupštinskog odbora Sanja Čeković kaže da ovo skupštinsko telo u parlamentu radi, ali da su svi iznenađeni činjenicom da više niko ne pominje direktora vladine kancelarije koji treba da brine o rasejanju.

- Prvo su se pojavile medijske licitacije ko će biti bolji kandidat za direktora Kancelarije za dijasporu, a onda je to pitanje potpuno prestalo da se pominje. Direktora sada nema ni u najavi, Vlada o tome uopšte ne govori. Skupština uopšte nema uticaja na ovu pojavu. Trebalo bi da kontrolišemo rad vladinih ministarstava i kancelarija, ali smo po pitanju izbora direktora Kancelarije za dijasporu u mat položaju. Kancelariju imamo, a direktora nemamo - zaključila je Sanja Čeković.





Svi čekaju direktora

 

Kancelarija za dijasporu izborom direktora automatski će preuzeti sve kadrove koji su bili zaposleni u ministarstvu za dijasporu. Izborom novog šefa steći će se uslovi i za zakazivanje godišnje Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja nije održana na Vidovdan zbog institucionalnog vakuuma nastalog nakon parlamentarnih izbora.

Menjanjem ministarstva Kancelarijom, pale su i zamerke na račun nove Vlade da će ova odluka dovesti do toga da dugo čekani Zakon o dijaspori neće biti primenljiv. Bivši ministar za dijasporu Srđan Srećković smatrao je da je najbitnije da "da matica nastavi aktivnu politiku i brigu o rasejanju", bez obzira na to što više nema svoj resor.

2024 © - Vesti online