Četvrtak 01.11.2012.
01:35
D. N. P. i D. PETROVIĆ

Euleks pretresao Kustu na Jarinju




 

Otvaranju festivala  prisustvovao je čuveni reditelj sa suprugom Majom, a salom su dugo odzvanjali aplauz i ovacije publike. A nije bilo lako Kusti da dođe do Leposavića. Putovanje k'o putovanje sve dok nije došao do prelaza Jarinje gde su ga dočekali pripadnici Euleksa. Najpre su zatražili od Kusturice ličnu kartu, a potom je dugo zagledali kao da ne veruju da je ispred njih glavom i bradom čuveni reditelj. Zatim su zatražili da izađe iz automobila i pokaže šta ima u gepeku, dok su pored njega na putu stajali naoružani pripadnici Euleksa sa sve puškama na gotovs, pa je sve više ličilo na neku nadrealnu scenu iz filma nego na stvaran život.

Bez nervoze Kusta je otvorio gepek automobila, kad unutra - tri glavice belog luka iz njegove bašte. Ne zna se da li su pripadnici Euleksa trenirali strogoću ili nisu prepoznali i verovali da zaista ispred njih stoji svetski poznati reditelj, tek nakon svega pustili su ga da nastavi put. Ali, ova epizoda nije pokvarila raspoloženje Kusturici, posebno što je u Leposaviću dočekan kako i dolikuje uz poštovanje i poklone.


 

- Dirnuli su me ovi ljudi, a istovremeno i zadivili. Divim se njihovoj veri, borbi i istrajnosti, ovde se život odvija, jer je jači od opsade. Oduševljen sam rešenošću ovog naroda da tradicijom i mitologijom pobedi i sačuva svoj identitet - rekao je Kusturica i dodao: - Srpski narod je u poslednjih 20 godina najviše optuživan zbog svoje sklonosti ka mitologiji, ali kosovski mit je ono što daje težinu i srž ne samo narodu na Kosovu već i celoj Srbiji - rekao je Kusturica, izrazivši nadu da je politika predsednika Tomislava Nikolića ohrabrujuća.  

- Nije ovde sve crno kako izgleda, vi ovde budite nadu i pokazujete da se život može odvijati i pod najvećim nedaćama. Ohrabrujuće poslednjih meseci zvuči i briga koju predsednik Nikolić pokazuje za vas, vi ste ovde na prvoj liniji i ja ću uvek misliti na vas - rekao je Kusturica, koji je centru za kulturu u Leposaviću poklonio video-opremu, uz obećanje da će im uskoro nabaviti i kino-projektor. Tokom boravka na severu Kosova i Metohije Kusta je obišao Zvečan, Rudare, čuveni most ispred Zvečana, barikade...

Čuvenom reditelju za oko je zapala narodna nošnja ovoga kraja koja je izložena u holu Doma kulture "Sava Dečanac", pa su je domaćini poklonili Kusti i njegovoj supruzi Maja, koji su nošnju na licu mesta isprobali. Nakon boravka na severu Kosova usledio je povratak kući, ali se ponovila slična situacija i prilikom njegovog dolaska. Ponovo su četvorica pripadnika Euleksa zagledala njegovu ličnu kartu, da bi jedan na kraju rekao: "Ne mogu da verujem. Vi ste stvarno Emir Kusturica."
 

Bogat program


Tokom festivala u Leposaviću biće prikazani brojni filmovi: "Balkanska pravila" Darka Bajića, "Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem" Bojana Vuletića, "Njujork, grad po meri čoveka" po tekstu Mome Kapora, potom "Čudna devojka" Jovana Živanovića i "Zvernjak" Marka Novakovića, kao i projekcije studentskih filmova s Kustendorfa. Na programu su i filmovi "Nož" Miroslava Lekića, "Žućko" Gordana Matića, "Buđenje pacova" Živojina Pavlovića i "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića, ali i filmovi s Kustendorfa - "Ukus formalina", "Govori da vidim", "Mi dolazimo tamo".

2024 © - Vesti online