Utorak 30.10.2012.
17:26
Beta

Hilari: Amerika frustrirana ponašanjem lidera BiH

"Potpuno je neprihvatljivo konstatovati da sedamnaest godina posle kraja rata neki dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne", rekla je Hilari Klinton novinarima u Sarajevu u prisustvu šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, posle  razgovora sa članovima tročlanog predsedništva BiH.

Klinton je još rekla da je ulazak Bosne u Evropsku uniju i NATO predstavlja najbolji put za njenu stabilnost.

"Verujemo da je integracija u EU i NATO pruža najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu", rekla je Klinton i naglasila da EU i SAD imaju jedinstven stav kada je u pitanju napredak BiH ka evroatlantskim integracijama.

"BiH treba da bude članica EU i NATO saveza. To će dati svetliju budućnost ovoj zemlji, a posebno mladima", rekla je američka državna sekretarka, dodajući da je odgovornost za napredak BiH isključivo na njenim političkim liderima, ali da su SAD i EU spremne da im pomognu.

Državna sekretarka SAD je takođe naglasila da će lično na samitu NATO u decembru zamoliti da se BiH odobri Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

Visoka evropska zvaničnica Ketrin Ešton rekla je da sve zemlje članice EU smatraju da BiH treba da bude članica Evropske unije i da imaju podršku, ali da se političko rivalstvo u BiH ne sme nastaviti.

"BiH nema vremena za trošenje na neproduktivne razgovore. Politički lideri u BiH moraju da učine ono što većina građana ove zemlje želi, a to su evroatlantske integracije", poručila je Ešton i dodala da zvaničnici u BiH treba da razgovaraju o poboljšanju ekonomskih i privrednih prilika.

Potom su Klintonova i Eštonova otišle u Beograd.

2024 © - Vesti online