Utorak 30.10.2012.
14:48
Beta

Tabaković: Od novembra usporavanje inflacije

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS-a
 

Tabaković je na privrednoj konferenciji Rajfajzen banke u Beogradu istakla da će međugodišnja inflacija i dalje biti u porastu, a da se za drugi kvartal 2013. prognozira njen pad i krajem godine vraćanje u predviđene granice.

NBS: Politika plutajućeg kursa

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka želi da nastavi politiku plutajućeg kursa dinara, jer je to jedini način da Srbija ima tražišnu privredu i da efikasno reaguje na šokove iz okruženja.

"Ta mera košta, ali je jedino moguća u ovim uslovima", rekla je Tabakovićeva na privrednoj konferenciji Rajfazen banke u Beogradu. Ona je istakla da će NBS, da bi doprinela ostvarenju finansijske stabilnosti u zemlji, i dalje koristiti referentnu kamatnu stopu, ali to neće isključiti i mogućnost korišćenja drugih instrumenata monetrane politike, poput obavezne rezerve ili intervencija na deviznom tržištu.

"Inflacija raste zbog rasta cene hrane usled loše poljoprovredne sezone, rasta regulisanih cena, slabljenja dinara početkom godine i povećanja PDV-a i akciza", rekla je Tabakovićeva.

Dodala je da će NBS nastojati da rast cena hrane ne bude prenet na rast ostalih cena.

Stepen restriktivnosti monetarne pokitike, prema njenim rečima, zavisiće od obuzdavanja inflatornih očekivanja, eksternih faktora i fiskalne konsolidacije.

Guverner NBS je ocenila da je NBS do sada premalo brinula o finansijsoj stabilnosti, što je njen zadatak, a što je prozorkovale da na vreme ne budu uočeni problemi u poslovanju Agrobanke. 

"Nadam se da će taj problme nikada više neće dogoditi, ili da bar neće biti čest slučaj", kazala je Tabakovićeva. Istakla je da ne garantuje da nema još problema u poslovanju nekih banaka u Srbiji, ali da je spremna da zajedno sa Vladom Srbije radi na njihovom rešavanju.

"NBS će svaki svoj zadatak rešavati otvoreno i nikada iza zavese", kazala je Tabakovićeva.

2024 © - Vesti online