Utorak 30.10.2012.
13:09
Lj. Ivanović - Vesti

Tači rasprodaje srpski Telekom

KOSOVSKI OGRANAK VREDAN 170 MILIONA EVRA: Telekom Srbija
 

Međutim, kosovska imovina je sporna, i to sa više aspekata. Prvo, Telekom Srbija tvrdi da je imovina PTK njihova. Kako je "Vestima" potvrđeno, reč je o imovini koja je procenjena na sedam odsto Telekoma Srbija, odnosno osam odsto prihoda. Ako se uzme da je kod pokušaja prodaje Telekoma Srbija Telekomu Austrija pre dve godine vrednost kompanije procenjena na 2,4 milijarde evra, dolazimo do računice da je kosovski ogranak vredan 170,1 milion evra.

ZINULA NA PROFIT: Madlen Olbrajt

- Ovde imamo dvostruku mačku u džaku. S jedne strane, Srbija tvrdi da je PTK njen, a njime ne upravlja niti može da spreči privatizaciju. S druge strane, i Srbija je pokušala da proda Telekomu Austrija većinski udeo u Telekomu Srbija navodeći u tenderskoj dokumentaciji da kupac postaje suvlasnik svega u Telekomu Srbija, dakle i udela na Kosovu, što nije slučaj - objašnjava Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.


Kad je počeo proces prodaje kosovskog Telekoma, beogradska centrala TS nije imala načina da to pravno spreči. Srpski sudovi nemaju jurisdikciju na Kosovu, pred sudom u Prištini se postupak nije mogao pokrenuti jer bi Srbija time priznala sudove nezavisnog Kosova, a nema mogućnosti ni za međunarodnu arbitražu jer nema regulisanih imovinskih odnosa između Srbije i Kosova. Dakle, ostalo je samo da se žale, što su i učinili.


Prvo je 2010. Telekom Srbija objavio u "Fajnenšel tajmsu" pismo svetskim kompanijama u kojem ih upozorava da ne kupuju PTK jer je reč o spornoj imovini. Istu stvar ponovio je 5. oktobra ove godine šaljući pisma na adrese pet firmi koje su se kvalifikovale za završnu rundu kupovine 75 odsto kapitala PTK.


Vreme curi Srbiji i po svoj prilici će nastavak tehničkog dijaloga s Prištinom, u čijem su fokusu upravo telekomunikacije, proteći u završnici privatizacije srpske imovine na Kosovu.


"Kancelariji za KiM nedavno smo dostavili podatke o našem poslovanju na Kosmetu, uključujući i podatke o imovini, onoj koja je uzurpirana 1999, i o imovini koja je kasnije uništena. Izgubljeni prihodi predstavljaju samo deo oduzete imovine, zato što je uskraćeno i pravo na obavljanje delatnosti, stečeno na osnovu punovažne licence koju je država dodelila Telekomu Srbija za celu teritoriju Srbije", navode u Telekomu Srbija.


Koliki je novac u pitanju možda najbolje svedoči visina prihoda Telekoma Srbija koji je lani inkasirao oko 230 miliona evra neto dobiti.
 

Velika očekivanja


Pored komapnije Madlen Olbrajt, u trci za PTK učestvuje još nekoliko međunarodnih firmi. PTK ima 1,3 miliona korisnika i posluje veoma dobro, a vlada Hašima Tačija ima ogromna očekivanja budući da je ukupan prihod privatizacije na Kosovu dosad 600 miliona evra, a samo PTK bi mogao biti još toliki. 


Uvlačenje Rusa


Prema saznanjima "Vesti", Vlada Srbija namerava da zatraži zajam od najmanje milijardu dolara od Rusije, a da kao garanciju za vraćanje tog kredita ponudi 51 odsto suvlasništva u Telekomu Srbija. Ukoliko država ne bi uspela da vrati dug, ruska vlada, odnosno delegirana kompanija na mala vrata ušla bi u većinsko vlasništvo TS.

2024 © - Vesti online