Utorak 30.10.2012.
01:20 >> 05:52h
Beta, RTS

Jedanaest žrtava oluje Sendi (UŽIVO)

Skoro 3 miliona ljudi je ostalo bez struje u 11 američkih država duž istočne obale
SAD koju je ove noći pogodio razorni uragan Sendi, i koji se sada sasvim približio Nju Džerziju, gde treba da zađe na kopno, javlja američki Si-En-En. 

Vanredno stanje proglašeno je u osam saveznih država. Na udaru su obala Nju Džersija i veliki gradovi Njujork, Vašington i Boston.

U Njujorku su se izlile obe reke na kojima grad leži, poplavljen je najveći deo Atlantik Sitija, ostrvo Činkoteg kraj obala Virdžinije je potpuno nestalo u talasima. Masovne evakuacije se sprovode u Merilendu i delovima Kontektikata.

Njujork na udaru uragana Sendi

Sendi je uništio deo čuvenog šetališta u Atlantik Sitiju, u Nju Džerziju, a snažni vetrovi i pljuškovi šibaju obalu na potezu od Severne Karoline do Mejna. Sendi je jedan od najvećih uragana u istoriji, a procenjuje se da će glavnina štete nastati od poplava a ne od vetrova. 

04:23 - Agencija Rojters javlja da je 19 radnika "zarobljeno" u trafo-stanici koja je eksplodirala na Menhetnu. Istovremeno, podignute mere opreza u nuklearnoj elektrani Ojster Krik.
03:02 - Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg rekao da je najgori udar na taj grad prošao i da se oluja pomerila na zapad. Očekuje se još kiše. Do sada deset žrtava u SAD, od čega pet u Njujorku.
02:39 - Ukupno pet mrtvih u Njujorku od posledica udara uragana Sandi, saopštile lokalne vlasti.
02:28 - Voda prodire u njujorški metro i tunele koji Menhetn povezuju sa Kvinsom i Džersijem. Sve manje delova grada ima struju. Lokalne vlasti mole građane da ostanu u kućama.
02:06 - Niži delovi Menhetna pod vodom. Posle eksplozije u Ist Vilidžu i taj deo grada ostao bez struje.
01:35 - Atlantik Siti, mesto gde je Sendi "udario" u kopno je sada već sasvim pod vodom. Lokalne vlasti pokušavaju da evakuišu ljude koji su na svoju ruku ostali u gradu. Nekoliko poziva za pomoć i u Njujorku.
01:11 - Prva žrtva u Njujorku. U Flašingu na jednog čoveka palo drvo.
01:01 - Uragan Sendi do sada odneo 70 života. Jedna osoba poginula posle pada drveta u Konektikatu. Mornar sa Bauntija se još ne vodi kao mrtav. Ranije, 52 osobe poginule na Haitiju, 11 na Kubi, i ukupno četiri u ostalim karipskim državama.

00:51 - Jedan za drugim, delovi Njujorka ostaju bez struje. Automobili "plove" Vol Stritom...

00:35 - Sendi više nije uragan već post-tropska oluja. Već oko 2,2 miliona Amerikanaca bez struje. Ujedinjene nacije, konačno, donele odluku da zatvore zgradu na Ist Riveru. Kriza u Siriji će morati da sačeka da prođe Sendi.
00:16 - Uragan Sendi je udario u Istočnu obalu SAD kod Alantik Sitija u državi Nju Džersi, saopštio nacionalni meteorološki servis SAD,

U pet sati popodne po lokalnom vremenu, Sendi je bio u drugoj kategoriji uragana - što znači da mu je snaga opala - a njegovo "oko" bilo je na 48 kilometara od rta Mej u Nju Džerziju, pomerajući se pravcem sever-severozapad brzinom od 45 kilometara na sat.

Kako javlja Asošijeted pres (AP), nacionalni meteorološki centar je saopštio da Sendi više nije pravi uragan, već post-tropska oluja, ali da i dalje šalje snažne vetrove. Oko središta Sendi besne vetrovi koji dejstvuju u poluprečniku od gotovo 800 kilometara.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Rik Nab je izjavio da je uragan Sendi počeo da gubi odlike tropske oluje jer je krenulo njegovo spajanje sa hladnim talasom sa zapada SAD, usled kojeg nad Zapadnom Virdžinijom već pada sneg.

Meteorolog Džef Masters je ocenio da će Sendi, kao hibridna oluja napraviti štetu na mnogo širem području, ali da će intenzitet nepogode biti slabiji. Snaga uragana će se osetiti čak do Čikaga, gde je Nacionalni meteorološki centar već upozorio stanovništvo na jake vetrove i mogućnost izlivanja jezera Mičigen na kojem taj grad leži.

Stanovništvo Kanade je takođe upozoreno na dolazak uragana, uz procenu da će talasi na Velikim jezerima možda dostići visinu od sedam metara.

2024 © - Vesti online