Ponedeljak 29.10.2012.
18:45
Beta

File: Srbija da štiti rumunsku manjinu

Štefan File: Vlasti Srbije treba da savesno primene Protokol Mešovite rumunsko-srpske komisije o nacionalnim manjinama
 

File je u Bukureštu sa predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom i ministrom spoljnih poslova Titusom Korlaceanuom razgovarao o širenju EU na zemlje Zapadnog Balkana i o pitanjama "istočnog susedstva" EU.


"Što se tiče kandidature Srbije za prijem u EU, vlasti Srbije treba da savesno primene Protokol Mešovite rumunsko-srpske komisije o nacionalnim manjinama, potpisan 1. marta u Briselu", ukazao je File.


Dodao je da i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton ocenjuje da je to "dokument od velikog značaja".


Basesku je rekao da je dobro što evropski komesar i dalje drži kao prioritet Evropske unije problematiku proširenja i saradnju sa zemljama "Istočnog partnerstva".


Ministar Korlacean je rekao da Rumunija podržava evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, naglasivši značaj ispunjenja svih uslova za pristupanje EU.


Korlacean je izrazio uverenje da će novi status Srbije, kao zemlje kandidata za prijem u EU, biti "stimulans u unutrašnjem procesu reformi, u ispunjenjuu svih kriterijuma za pridruživanje, uključujući položaj rumunske manjine na celoj teritoriji Srbije".


Rumunski zvaničnici često naglašavaju da bi Srbija trebalo da zaštiti rumunsku manjinu na celoj teritoriji jer ocenjuju da Rumuni nemaju ista prava u Timočkoj krajini i Vojvodini.

2024 © - Vesti online