Ponedeljak 29.10.2012.
18:22
B92, Večernje novosti

Vuković: Smena generacije posle SP

Naredne godine počinju personalne promene u rukometnoj reprezentaciji Srbije

Aktuelni vicešampioni Evrope u nedelju su se okupili na početku priprema za Evropsko prvenstvo 2014, a potom ih tokom zime očekuje planetarni šampionat.

"Svetsko prvenstvo je poslednje takmičenje u narednom periodu na kojem smemo da se opteretimo rezultatom. Posle sledi smena generacija“, rekao je Vuković za "Večernje novosti“.

"Prvi put imamo korektnu grupu, šteta što je baš sad došlo do promene sistema takmičenja, pa se igra osmina finala. Više bi nam odgovaralo da se prenose bodovi, jer ih očekujemo u duelima sa Slovenijom, Poljskom, Belorusijom, Saudijskom Arabijom i Južnom Korejom. Opet, žreb je dosta dobar, s prve pozicije u grupi možemo na Alžir i Rusiju do polufinala“, dodao je Vuković.

Posle poraza od Danske u finalu Evropskog prvenstva u Srbiji, naš tim je sa velikim očekivanjima otišao na Olimpijske igre u Londonu, ali je tamo eliminisan u prvoj fazi. Na pitanje da li je razmišljao o ostavci, Vuković je rekao:

"Padala mi je na pamet, ali čestito sam radio svoj posao. Nacija voli da smenjuje, da traži glavu posle svakog poraza. Ne sumnjam da će tako biti i u slučaju neuspeha u Španiji. Nisam bio rad da se dogovorimo na četiri godine. Imao sam atraktivnije finansijske ponude, ali mi je interesantnija bila zajednička strategija koju smo napravili sa Savezom, da se posle Svetskog prvenstva u Španiji pristupi neminovnom podmlađivanju tima. Očekujem pritiske, ali poštovaću ugovor. Kada se predsednik RSS kolebao da li da se opet kandiduje, rekao sam mu da sve probleme treba da shvatimo kao novi izazov“.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Danskoj 2014. godine, a na startu naš tim igra protiv Rusije u Nišu i Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

"Sa dve pobede na startu jednom smo nogom na Evropskom prvenstvo i možemo početi podmlađivanje tima već posle Španije. Na proleće nas očekuje dvomeč sa autsajderom Austrijom, a na leto Mediteranske igre. Idealan period da gurnemo neke nove igrače. Ali, prvo treba dobiti Ruse koji imaju više registrovanih rukometaša nego mi stanovnika. Bosanci su, takođe, vrlo ozbiljna reprezentacija po imenima. Imamo bolji rejting, ali videćemo kako ćemo se snaći u punoj Skenderiji“, rekao je Vuković.

2024 © - Vesti online