Ponedeljak 29.10.2012.
17:23
Srna

Devojčicama davane injekcije protiv trudnoće bez znanja roditelja

Seks pre 16. godine zakonom zabranjen, a devojčice u Britaniji tada uveliko postaju majke
 

Prema rezultatima istraživanja, koje je sproveo britanski dnevnik "Dejli telegraf", u protekle dve godine učenicama u dobi od 13 do 16 godina više od 900 puta ubrizgani su implantati, koji ispuštaju hormone u krv i time sprečavaju neželjenu trudnoću.

Ove kontraceptivne injekcije i implanti davani su im tokom odmora i pauza za ručak u školi. List navodi da je još 7.400 15-godišnjakinja dobilo kontraceptivne injekcije ili ipmlante na klinikama za planiranje porodice.

Prema zakonu o tajnosti podataka pacijenata medicinskim sestrama je zabranjeno da pre ubrizgavanja zatraže dozvolu roditelja, ili da ih kasnije obaveste bez dozvole učenika.

"Dejli telegraf" je do podataka došao na osnovu Zakona o slobodi informisanja. Prema tim podacima, implanti i kontraceptivne injekcije nuđene su u školama u Bristolu, Nortambriji, Piterborou, Duramu, Zapadnom Midlendu i Ber Kširu. Implanti, koji tri meseca sprečavaju trudnoću ispuštanjem hormona u krv, ubrizgavani su u ruke devojčica.

Početkom godine, roditelji dece u Sautemptonu burno su reagovali pošto su otkrili da su implantati nuđeni i njihovoj deci. "Seksualni odnosi između osoba mlađih od 16 godina su nelegalni i podsticati tako nešto roditeljima iza leđa u potpunosti je neprofesionalno, neodgovorno i moralno pogrešno", smatra predsednik organizacije "Kristijan medikal feloušip".

Broj devojčica, kojima su date injekcije verovatno je mnogo veći, jer mnoge firme ne čuvaju podatke ili objavljuju informacije koje nisu u skladu sa zakonom o poverljivosti. Prema dostupnim podacima, u Bristolu, gde je najviša stopa maleoletničkih trudnoća u Velikoj Britaniji, u protekle dve godine devojčice između 13 i 16 godina primile su kontraceptivne injekcije u 430 navrata.

2024 © - Vesti online