Ponedeljak 29.10.2012.
18:26
Blic

Centralna proslava Milanskog edikta 6. oktobra u Nišu

Niš, mesto održavanja centralne proslave obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta
 

On je objasnio da je određeno da proslava traje ravnomerno u toku cele godine, s tim što bi jedan deo posebno bio vezan za dan cara Konstantina i carice Jelene (3. jun) dok bi oktobarska centralna proslava trajala dva ili tri dana.


- Ne postavlja se pitanje, centralna proslava se sigurno vezuje za Niš. Gosti će prvo dolaziti u Beograd jer je tu sedište patrijarha, da se pozdrave sa njim, a potom će se u Nišu nastaviti proslava. Centar takve proslave je sveta liturgija, zatim slede posete Medijani, novootkrivenim grobnicama i potom svečana akademija. Proslavi će prisustvovali svi patrijarsi i svi predstavnici pravoslavnih crkava kao i svi velikodostojnici drugih hrišćanskih konfesija, tako da će se napraviti jedno zajedničko saopštenje, koje će biti jedna poslanica pravoslavnima ali će biti i jedna pouka hrišćanskom svetu u vaseljeni i svma ljudima - rekao je vladika niški Jovan.

On je najavio da će proslava imati i radni deo u sklopu koga će biti održana konferencija koja će biti priprema za veliki pravoslavni Vaseljenski sabor.
 

Krst na Viniku čeka neko bolje vreme

Odgovarajući na pitanja novinara o nerealizovanim planovima za izgradnju najvećeg krsta na Balkanu, koji bi se nalazio na Viniku niški vladika je rekao i da se nije odustalo od tog projekta, ali da za veće graditeljske projekte treba sačekati bolje vreme.

- Kao što sam i rekao kada sam bio ustoličen kao episkop, ne možemo imati gladne pod tim krstom, takvim i tolikim. A da se uradi put, struja i neki sadržaj ne treba odustati. Ali zbog krize treba videti prioritete. Isto kao i sa gradnjom hramova. Kako možemo mi da tražimo od naroda ili grada a imate ljude koji ne mogu da prežive. Doći će neko bolje vreme za graditeljstvo - rekao je episkop niški Jovan.

- Tu ima veliki broj značajnih tema o kojima će se razgovarati jer je to prilika da se malo preispitamo, da se malo vinemo u prošlost ali i da prevaziđemo neke podele pogotovo među pravoslavnima, da se zacele rane, da se nađu zajednička rešenja za ključna pitanja. Taj radni deo će biti i u Beogradu - objasnio je episkop Jovan.


Na pitanje da li će biti predstavnika rimokatiličke crkve on je odgovorio da su “pozvani na najvišem nivou”.


U čast proslave 1.700 godina od Milanskog edikta eparhija niška pripremila je veliki broj projekata u oblasti izdavaštva, obrazovanja, interneta, televizije, muzike…

Jedan deo projekata je završen a na drugima se još radi. Kako je saopšteno, najveći misionarski projekat koji eparhija niška prilaže proslavi godišnjice Milanskog edikta je dokumentarna serija “Konstantinovo nasleđe”, koja je urađena kao šest jednočasovnih epizoda a DVD izdanje je prevedeno na ruski i engleski jezik.

Objavljena je knjiga “Pokajte se i verujte u jevanđelje” u kojoj su objedinjene besede patrijarha srpskog Irineja za 25 godina na mestu episkopa niškog. Iz štampe je izašla I knjiga episkopa Jovana “Ikona i himna Bogorodici”, na srpskom I ruskom, koja predstavlja značajno teološko delo. Odštampana je i knjiga “Ovim pobeđuj – krst Hristov”, koja predstavlja izbor najboljih tekstova svetih otaca o krstu. Uskoro se očekuje prvi tom dela Svetog Jovana Zlatoustog. U saradnji sa Biblijskim društvom Srbije vernicima u Nišu biće podeljeno 55.000 primeraka Svetog pisma.

2024 © - Vesti online