Ponedeljak 29.10.2012.
13:55 >> 13:59h
Beta

Tadić na HRT-u: Draža je bio kvisling

SPO uvređen Tadićevom izjavom na HRT-u
 

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović danas je, povodom ove izjave, upitao Tadića da li je pročitao Zakon o rehabilaticiji pre nego što ga je kao predsednik države potpisao. Jugović je rekao da u Zakonu o rehabilitaciji koji je potpisao Tadić nedvosmisleno piše da pravo na rehabilitaciju imaju pripadnici ravnogorskog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović, u skladu sa Zakonom o NOB-u.

"Kvislinzi nemaju prava na rehabilitaciju, pa se pitam da li je tadašnji predsednik dobro pročitao zakon koji je potpisao", kazao je Jugović.

"Ako je u parlamentu Srbije usvojen Zakon o izjednačavanju prava pripadnika partizanskog i ravnogorskog pokreta, i ako je usvojen Zakon kojim ravnogorci imaju status pripadnika NOB-a, onda stavljenje ravnogoraca u red kvislinga, i partizane stavlja u red kvislinga, i čitavu našu borbu u Drugom svetskom ratu definiše kao kvislinšku", kazao je Jugović.

On je rekao da je Mihailović od ratnih saveznika SAD i Francuske dobio najviša odlikovanja za svoju antifašističku borbu, a ministar spoljnih poslova Velike Britanije Entoni Idn nazivao ga je prvim antifašističkim gerilcem u Evropi.

2024 © - Vesti online