Ponedeljak 29.10.2012.
12:24 >> 13:29h
Beta

Ukradena spomen ploča nestalim novinarima na Kosovu

 
 

 

Tu spomen-ploču postavili su članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) 30. avgusta pored puta u blizini Velike Hoče, između Orahovca i srpskog pravoslavnog manastira Zočište. Na tom mestu su avgusta 1998. godine poslednji put viđeni Slavuj i Perinić, a njihove rodbine veruju da ih je otela OVK.

Na ploči je, na srpskom i albanskom jeziku, bilo ispisano: "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestale kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih".

- Čuli smo da je tabla srušena, a kada smo otišli da proverimo, videli smo da je ploča odnešena. Ostala je samo gredica koja je iščupana iz zemlje. Pozvali smo policiju da prijavimo slučaj, ali su nas odmah pitali ko je vam je dao dozvolu da postavljate tablu, i slične stvari. Zato nisam ubeđen da će posebno angažovati oko pronalaženja počinilaca, kaže Marjan Šarić, predsednik opštine Orahovac.

Sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je tada da je Udruženje tražilo odobrenje za postavljanje ploče, ali da nije dobilo nikakav odgovor lokalnih vlasti, te da je ćutanje predstavnika opštine shvaćeno kao odobravanje.

Predstavnici UNS i DNKiM postavili su tu spomen ploču, kako je tada rečeno, i kao obeležje ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i Metohiji, među kojima su i Ljubomir Knežević, Momir Stokuća, Marijan Melonaši i Aleksandar Simović.

2024 © - Vesti online