Ponedeljak 29.10.2012.
15:21
Beta

Alžirski pilot-terorista pisao Klintonovoj

Pilot koga je ceo svet oslobodio sem Amerike
 

"Napisao sam knjigu u kojoj sam opisao svoj život. Vaše ministartvo pravde ima ogromne dosijee koji ne služe ničemu, pošto se zna da sam nevin", napisao je Lotfi Raiši u pismu objavljeniom u današnjem izdanju alžirskog dnevnika Sloboda (Liberte).

U pismu Hilari Klintion, koja je danas u poseti Alžiru, Raiši je naveo da su svi procesi "širom sveta" okončani u njegovu korist, ali da se uprkos tome SAD oglušuju o istinu.

Lotfi Raiši rođen je 1974. godine u Alžiru, a u vreme napada 11. septembra 2001. godine živeo je u Velikoj Britaniji. On je zajedno sa bratom i devojkom, stjuardesom Er Fransa uhapšen deset dana posle napada 11. septembra pod optužbom da je 19 kamikaza, koji su učestvovali u napadima, učio da voze avione.

Njegova devojka i brat ubrzo su pušteni na slobodu, ali je on u pritvoru ostao četiri meseca, tokom kojih je bio ispitivan, da bi na kraju bio oslobođen optužbi. Poternica za njim, koju je izdao Vašington, je međutim i dalje na snazi, zbog čega on ne može da putuje van svoje zemlje.

Naglašavajući da pismo koje je uputio Klintonovoj nije ni "jadikovanje", niti zahtev, Raiši je napisao da samo želi da bude "slobodan", i ima mogućnost da "putuje po celom svetu".

2024 © - Vesti online