Ponedeljak 29.10.2012.
10:03
Večernje novosti

Plaćali Bojoviću odbranu

Luka Bojović poslao je poljubac kameri u trenutku njegovog hapšenja u Španiji
 

Određena suma tako zarađenog novca išla je na finansiranje odbrane Bojovića, kao i Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, protiv kojih se trenutno vodi postupak na Iberijskom poluostrvu.

Optužbe u Srbiji

Pred posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda protiv Luke Bojovića u odsustvu se vodi postupak zbog optužbi da je organizovao i učestvovao u ubistvu Branka Jeftovića Jorge, kao i da je pokušao da ubije Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Milisavljević je optužen da je učestvovao u napadu na Draškovića. Inače, on je pravosnažno osuđen u postupcima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i za zločine počinjene u "zemunskom klanu". Za Petrićem je poternica raspisana pošto je pobegao sa izdržavanja višegodišnje zatvorske kazne.

Ovo su dosadašnji rezultati istrage koju španska policija i tužilaštvo sprovode u saradnji sa kolegama iz Srbije. Skoro dvogodišnje praćenje rezultiralo je najpre hapšenjem Bojovića, Milisavljevića i Petrića, da bi se pre dvadesetak dana iza rešetaka našlo još 30 članova ekipe, među kojima su i Bojovićeva supruga Barbara i rođeni brat Nikola.

Njima se trenutno na teret stavljaju pranje para, nedozvoljena trgovina narkoticima, a pojedinima i nedozvoljen boravak.

Među uhapšenima je 20 državljana Srbije i Crne Gore, dvojica Španaca i jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Prilikom pretresa više od 30 objekata pronađeno je i zaplenjeno pola miliona evra, velika količina narkotika, laboratorija marihuane.

Prema pisanju španskih medija, reč je o jednoj od najbolje organizovanih kriminalnih grupa na tim prostorima.

Dosadašnjom istragom prikupljen je veliki broj dokaza koji će biti predočeni sudu. Sumnja se da su pripadnici grupe novac "zarađen" prodajom narkotika prali najviše kupovinom nekretnina i to uglavnom u Las Palmasu na Kanarskim ostrvima.

I dok traje istraga protiv nedavno uhapšenih, pred španskim pravosudnim organima u toku je krivični postupak protiv Bojovića, Milisavljevića i Petrića.

U zavisnosti od toga koliko dugo bude trajao ovaj proces zavisi kad će oni biti izručeni Srbiji. Naša zemlja je zahtev za ekstradiciju poslala u februaru.

2024 © - Vesti online