Nedelja 28.10.2012.
16:40
B92

"Eštonova će preneti podršku za EU"

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica za EU Ketrin Ešton
 

Ona je potvrdila da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dolazi u Beograd i u Pištinu, a kako je rekla, posetu Balkanu počinje u Sarajevu, zajedno sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Pročitajte još:

1. Dačić: I Nikolić na razgovoru sa Klinton i Ešton

2. Klintonovu čuva 4.000 policajaca

"Glavna poruka u Beogradu biće podrška evropskoj perspektivi Srbije i u tom kontekstu poziv vlastima da nastave sa reformama koje su potrebne za dalji napredak u tom procesu. Vrlo važna biće i poruka oko dijaloga. Vi znate da EU fasilitira dijalog Beograda i Prištine i u tom kontekstu jasna je poruka da mi želimo da se ovaj dijalog nastavi. Pre malo više od 7 dana imali smo ovde u Briselu sastanak gđe Ešton sa Dačićem i Tačijem gde su oni razgovarali o nastavku tog dijaloga.

Dogovoreno je bilo da se rad na tome nastavi i mi očekujemo da će doći do sledećeg sastanka dosta brzo," rekla je Kocijančevićeva.

Na pitanje da li će Ketrin Ešton u BG doneti poruku da je moguće već u decembru dobiti uslovno datum za nastavak pregovora, Kocijančićeva je rekla:

"Ja o tome ne mogu da spekulišem, o tome kakva će biti odluka Saveta krajem ove godine. Vi znate da je Srbija već zemlja kandidat koja čeka na datum za početak pregovora. Uslovi u tom kontekstu su jasni i važno je da se ne gubi vreme nijedan dan. Potreban je napredak i to je ključ da bi Srbija išla dalje u tom procesu."

2024 © - Vesti online