Ponedeljak 29.10.2012.
08:00
zadovoljna.hr

Pet razloga zbog kojih treba jesti kesten

Bogatstvo vitaminom C, mali procenat masti samo su neki od svojstava zbog kojih bi ovaj plod trebalo svakodnevno da se nađe na vašem stolu
 

Vredna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak čorbica, soseva i poslastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primenu nalazi u lekovitoj medicini.

1. Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice kao i mali procenat masti. Kesten naime sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, tačnije vitamin B9 kog inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ovaj jesenji plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. A kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestenje u organizam unosite preko potrebne elemente magnezijum i fosfor koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji uravnotežuje nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.

4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sledbenika. Po svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako varljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i soseva.

5. Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava. Čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lečenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt semenki divljeg kestena podstiče bolju opskrbljivanje kože kiseonikom i hranljivim nutrijentima.

2024 © - Vesti online