Subota 27.10.2012.
23:39
Beta

Osuda antisrpskih grafita u Budimpešti

Budimpešta

"Ja sam ovde devet godina i do sada nikada nije bilo ovakvih incidenata. Nadamo se da je ovo samo pojedinačan gest, koji je nažalost urađen ovde, u srcu Budimpešte", rekao je Ostojić Radio-televiziji Vojvodine.

Nacionalistički grafiti "Smrt četnicima" i "Idite u vašu Srbiju" osvanuli su na zidu Srpske saborne crkve i škole u Budimpešti, kao i na spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji.

Na Tekelijanumu u kojem se nalazi i srpska gimnazija osvanuli su i leci na kojima je nabrojano i opisano dvadesetak incidenata novijeg datuma, koji su se dogodili u Vojvodini, a koje su navodno izazvali Srbi.

Mađarska policija saopštila je da je pokrenula istragu, a novinska agencija MTI navela je da su incidenti počeli još u utorak kada je grupa nezadovoljnih građana protestovala ispred srpske ambasade, navodno zbog nedavnih incidenata u Temerinu, za koje je srpska policija okrivila ekstremistički Pokret 64 županije, koji se zalaže za obnovu "velike Mađarske".

Mađarsko ministarstvo kulture osudilo je ove incidente i saopštilo da su počinioci narušili vrednosti kulturne baštine Mađarske.

"Napad je zaprepašćujući jer srpska zajednica u Sentandreji i lokalno mađarsko stanovništvo vekovima žive u međusobnoj slozi", navodi se u saopštenju ministarstva.

2020 © - Vesti online