Subota 27.10.2012.
23:08
Blic

Pripremite psa za -30

Foto:Ilustracija
 

Ako kupate psa na niskoj temperaturi, obavezno ga dobro osušite. Održavajte dlaku u dobrom stanju, jer raščešljana i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Psi koji zimu provode u dvorištu zahtevaju redovno češljanje i četkanje, jer će im samo tako dlaka pružiti dobru izolaciju i zaštitu od hladnoće. Tokom zime češće se stvaraju čvorovi dlake koji bitno utiču na izolaciju.

Rase koje najbolje podnose zimu:

1. Sibirski haski - Ovaj pas je vekovima vukao sanke na Arktiku

2. Čau čau - Debelo paperjasto krzno štiti ga od hladnoće

3. Anatolijski ovčar - Naviknut na loše vremenske uslove

4. Samojed - Pas snežnog krzna takođe je vukao sanke

5. Akita - Japanski pas je nekada lovio medvede u šumi

U slučaju da imate dvorište i da ljubimca držite u njemu, morate mu obezbediti odgovarajući smeštaj. Kućica treba da bude postavljena tako da psu omogućava dobru preglednost čitavog dvorišta. Smeštaj treba da bude prilagođen veličini odraslog psa, ali to nikako ne znači da treba da bude prevelik, jer će pas sopstvenom toplotom lakše zagrejati manji prostor.

Čak i tokom jeseni i zime postoji mogućnost da pas dehidrira. Voda u posudi na niskim temperaturama brzo će se zalediti, a lizanjem snega ili leda pas ne može dobiti neophodnu tečnost za svoj organizam.

Kada je reč o ishrani pasa na niskim temperaturama, ona mora biti kvalitetna i bogatija kalorijama, čime će se osigurati energija za održavanje telesne temperature. Imajte u vidu da je antifriz, koji je zimi u upotrebi, smrtonosan za pse, a veoma ih privlači mirisom i ukusom.

2024 © - Vesti online