Subota 27.10.2012.
10:02
Srna, rts rs

Provokacije u Mađarskoj: Smrt četnicima!

 Smrt četnicima : Grafiti puni mržnje
 

Na zidu Srpske saborne crkve u Budimpešti osvanuli su grafiti među kojima "Smrt četnicima", na Tekelijanumu ostavljeni su leci na kojima su opisani incidenti koji su se dogodili u Vojvodini, a koje navodno izazvali Srbi, dok je na srpskoj školi napisan grafit "Idite u vašu Srbiju".
 

Sentandreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije.


Uz eparhiju su muzej, biblioteka i arhiv, čiji su opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih u Sentandreji danas ima veoma malo.

 

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

 

Srbi su u Sentandreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. godine pod vođstvom Arsenija Čarnojevića.

Protonamesnik Srpske saborne crkve u Budimpešti Zoran Ostojić rekao je za RTS da je na zidu Porte osvanuo grafit "Smrt četnicima", koji je napisan crnom farbom i koji je dugačak šest metara i metar širok.

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.

MTI navodi da je policijska istraga o tom vandalizmu u toku.

Incidenti su, inače, počeli još u utorak kada je grupa "nezadovoljnih građana" demonstrirala ispred srpske ambasade u Budimpešti, navodno zbog događaja u Temerinu.

Jake policijske snage čuvale su zgradu ambasade, ali su uvredljivi grafiti ipak osvanuli tokom noći na crkvama u Budimpešti i Sentandreji (na slici) i školi u Budimpešti dok su leci zalepljeni na Tekelijanum i na zgradu ambasade.

2020 © - Vesti online