Subota 27.10.2012.
12:34

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

"Verujem da ćemo savladati mafiju"

Željko Ivanji, savetnik u Vladi za borbu protiv korupcije

Da li verujete u najave da će ministri biti jednaki pred zakonom sa građanima?
- Bitno da Tužilaštvo i policija sarađuju, što do sada nije bio slučaj. Ukoliko na hiljade krivičnih dela i dalje čuče spakovani u nekoj fioci, a pravosnažnih presuda nema ni na vidiku, teško je bilo koga ubediti da ćemo istrajati u borbi protiv korupcije.


Zašto je to tako?
- Do sada je saradnja između policije i Tužilaštva i Vlade bila loša. Saradnje je bilo u slučajevima organizovanog kriminala, ratnih zločina, pa tu nisu izostali ni rezultati.


Kakva je sada situacija?
- Prvi put tužioci, policija i Vlada sarađuju. Sve zavisi od rada Tužilaštva koje mora da uzme aktivnu ulogu u rasvetljavanju ovih slučajeva. Svuda u svetu tužioci su bili lideri borbe protiv korupcije, nisu to bili policajci.

Vučić je hteo da kaže...

U kakvoj to državi živimo ako potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavljuje da su na njega "krenuli" Mišković i Đilas?
- Pretpostavljam da je Vučić hteo da kaže da su centri moći u našoj zemlji upravo Mišković i Đilas.

Ali, naši tužioci i sudije kao da zaobilaze slučajeve korupcije u koju su umešani funkcioneri?
- Čuo sam njihove priče da su im male plate, da ne žele da rizikuju... Svako od nas mora imati ličnu odgovornost kad je korupcija u pitanju. Mnogi se sakrivaju iza institucija - policije, sudova, države, umesto da budu hrabri i krenu u borbu. Zato stalno navodim primere italijanskih tužioca Falkonea i Borselinija, koji su zadali odlučujući udarac mafiji. U Hrvatskoj je, na primer, glavni tužilac u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv korupcije izdejstvovao proces protiv Sanadera.


Najavljuju se hapšenja ministara, da li je i kada u Srbiji neki ministar bio u zatvoru zbog zloupotrebe položaja?
-Mislim da je bilo nekih slučajeva 90-ih godina prošlog veka. Pritvor je jedno, ali se često dešava da dok su neki "bitni ljudi" u istražnom zatvoru, svedoci optužbe počnu da svedoče u njihovu korist. Suđenja se odlažu, a pravosnažne presude nigde.


Opet korupcija?
- O tome govorimo, postoji na svim nivoima. Ipak, prvi put mi se čini da je u Srbiji moguće da i neko ko je ministar ili bivši funkcioner a radio je protiv zakona završi tamo gde mu je mesto - u zatvoru.
 

Mito za zdravlje

Šta kaže Evropska komisija?
- Kao ključne oblasti u kojima korupcija cveta naveli su nam prošli put obrazovanje i zdravstvo. A ja sam siguran da u trenutku dok ovo govorim na hiljade građana u Srbiji nude mito nekom lekaru. Ranije su upozoravali na korumpiranost prilikom izdavanja građevinskih dozvola. Naravno, nezaobilazne su javne nabavke i javna preduzeća.

2024 © - Vesti online