Subota 27.10.2012.
00:39
Beta

Usvojen Zakon o preuzimanju banaka

Zakonom usvojenim u Skupštini Srbije predviđa se prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku

Za usvajanje ovog zakona glasalo je 129, a protiv 19 poslanika srpskog parlamenta. Nova Agrobanka ima više od 250.000 deponenata, a sve obaveze te banke preuzeće Poštanska štedionica, u kojoj će građani koji imaju račune u ugašenoj banci, ostvariti svoja prava.


Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja finansijskog sistema Srbije, predviđa se prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je vlada obrazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.


Trajanje zakona ograničeno je na dve godine, a taj propis odnosiće se samo na banke u kojima država, odnosno pokrajina Vojvodina imaju većinsko, odnosno kontrolno vlasništvo.


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je ranije najavio da će Vlada na vanrednoj sednici u subotu, 27. oktobra, potvrditi ugovor o prenosu svih 250 miliona evra osiguranih depozita i više od 150 miliona neosiguranih depozita iz Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu, a da će u utorak Nova Agrobanka otići u stečaj.


Dinkić je kazao da će u Poštansku štedionicu biti preneto 250 miliona evra u gotovini iz Agencije za osiguranje depozita, kao pokriće svih osiguranih depozita, sve obveznice koje je prethodna vlada emitovala u iznosu od 85 miliona evra.


Takođe, u Poštansku štedionicu će, kako je naveo Dinkić, biti preneto oko 60 ekspozitura Nove Agrobanke ukupne vrednosti oko 10 miliona evra, kao i 65 miliona evra naplativih kredita.


Narodna banka Srbije je Agrobanci maja ove godine oduzela dozvolu zbog gubitka od 300 miliona evra. Nakon gašenja Agrobanke zbog velikih gubitaka, Vlada Srbije je osnovala Novu Agrobanku koja je preuzela obaveze i depozite Agrobanke.


Zakon o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja finansijskog sistema Srbije stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

2024 © - Vesti online