Petak 26.10.2012.
19:50
Srna

Pet osoba poginulo u eksploziji u Damasku

Foto - arhiva: Stravične scene postale su previše česte u Damasku
 


Državna agencija SANA javila je da je eksplozija u južnom predgrađu sirijske prestonice nanele veliku štetu i da je bilo "nekoliko zrtava", ali se u izveštaju ne navodi šta je bila meta napada.


Sirijske snage u Damasku i drugim gradovima često su bile meta eksplozija bombi podmetnih u vozila. Sirijska Opservatorija za ljudska prava i druge opozicione grupe naveli su da je u eksploziji poginulo najmanje pet, dok je ranjeno više od 30 ljudi, među kojima je bilo i dece.


Eksploziji se dogodila blizu jedne džamije i oštetila je nekoliko obližnjih kuća, saopštila je Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu koja se oslanja na mrežu aktivista na terenu.


Prekid vatre, koji je predložio je izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi prekršen je u nekoliko gradova, ali je nasilje značajno smanjeno.


U oružanom napadu u Harastu, gradu pod kontrolom pobunjenika nedaleko od Damaska, prema Opservatoriji za ljudska prava, poginule su tri osobe, a prvog dana četvorodnevnog primirja zbog Kurban-bajrama borbe su se vodile i oko vojne baze na severozapadu zemlje. Napad u Harastu su iz zasede izvela dva pripadnika provladinih snaga.


Sirijska vojska pristala je na prekid vojnih operacija na četiri dana, počevši od danas pre podne. I ranije je u Siriji tokom 20-mesečnog građanskog rata proglašavano primrije, ali su ti napori propadali pošto su obe strane odbijale da polože oružje.

2024 © - Vesti online