Četvrtak 25.10.2012.
19:49
rts rs

"Valter“ stiže u bioskope

Reditelj Andrej Aćin u odi herojstvu stvarnih i filmskih junaka pokušao je da rasvetli odnos mita i stvarnosti

Od istorijske legende i heroja Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera, do mita sa filmskog platna u liku najpopularnijeg jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda koji više ne postoji, kreće se priča o vremenima kada su heroji i zaštitnici bili potrebni.

Saga satkana u dugometražnom dokumentarnom filmu Valter, reditelja Andreja Aćina, premijerno će biti prikazana 4. novembra u beogradskom Centru „Sava".

Procenjuje se da je više milijardi ljudi širom sveta upoznalo Valtera gledajući film Valter brani Sarajevo u režiji Hajrudina Krvavca.

Reditelj u dokumentarcu pokušava da istraži fenomen i svetski uspeh koji je imalo ostvarenje, pečat koji je Valter ostavio na život Velimira Bate Živojinovića koji ga je u filmu igrao, ali i da nam približi život Vladimira Perića, originalnog Valtera.
 

Film Valter bavi se odnosom između mita i stvarnosti i svojevrsna je oda herojstvu stvarnih i filmskih junaka.  

Filmski Valter, Velimir Bata Živojinović svedoči u filmu kako ga je uloga sarajevskog obaveštajca promenila i proslavila. Otkriva detalje svoje prve posete Kini u kojoj je i danas ikona.

Posebnu emociju nosi ispovest slavnog glumca, koja je snimana na Kubi gde Velimir Bata Živojinović govori o sopstvenim životnim bitkama, u trenucima borbe sa teškom bolešću koju je po drugi put pobedio u toj karipskoj državi.

Ostali sagovornici u filmu, među kojima su Emir Kusturica, Petar Janjatović, Dragan Radenović, Feti Dautović, Aleksandar S. Janković, Božidar Zečević, Boriša Arnaut, Ešrefa Krvavac i Ilinka Golubović, govore o tome ko su istinski heroji i da li su i danas među nama.

Nakon beogradske premijere, od 8. novembra film će biti i na redovnom bioskopskom repertoaru.

2024 © - Vesti online