Četvrtak 25.10.2012.
16:24
Beta

(Ne)potrebna kosovska "državna tajna"

Tajnost podataka mogu da odrede izabrani, postavljeni ili imenovani funkcioner organa javne vlasti koji je za određivanje tajnih podataka ovlašćen zakonom
 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je nacrt platforme za Kosovo, koji je dobio na sastanku kodpredsednika Srbije Tomislava Nikolića, državna tajna i da učesnici jučerašnjeg sastanka treba da do sledećeg susreta, planiranog za narednu sedmicu, pripreme svoje predloge.

Bivši šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom i poslanik DS-a Borislav Stefanović ocenio je kao besmisleno to što je nacrt platforme za Kosovo državna tajna.

Prema Zakonu o tajnosti podataka, koji se primenjuje od 1. januara 2010, "državna tajna" se određuje radi sprečavanja nastanka neotklonjive teške štete po interese Republike Srbije.

 

Zakon predviđa da se tajnost podataka naročito odnosi na nacionalnu bezbednost, javnu bezbednost, zatim na odnose sa drugim državama,
međunarodnim organizacijama i drugim međunarodnim subjektima.

 

Kako se navodi, ovlašćena lica za određivanje tajnosti podatka su predsednici Skupštine, Republike i Vlade, rukovodilac organa javne
vlasti.

 

Tajnost podataka mogu da odrede izabrani, postavljeni ili imenovani funkcioner organa javne vlasti koji je za određivanje tajnih podataka ovlašćen zakonom, odnosno propisom donesenim na osnovu zakona, ili
ga je za to pismeno ovlastio rukovodilac organa javne vlasti, kao i lice zaposleno u organu javne vlasti koje je za to pismeno ovlastio rukovodilac tog organa.

 

Podatak može imati oznaku "državna tajna", "strogo poverljivo", "poverljivo" i "interno".

"Mislim da je besmisleno i ako je opravdanje da taj nacrt bude državna tajna da Albanci ne bi unapred znali naše poteze. Oni znaju da ćemo mi izaći sa jasnim zahtevima za sever Kosova", rekao je Stefanović agenciji Beta.

On je naveo da ne treba bez jasne procedure odmah označiti da je nešto državna tajna. Istakao je da je prilikom njegovog sastavljanja trebalo da budu konsultovane i opozicione stranke, ukoliko je nacrt platforme toliko detaljan i jasno određuje za šta se Srbija bori.

Stefanović je dodao da je smatrao nepotrebnim i potez prethodne Vlada Srbije koja je takođe označila tajnom usvojenu platformu o Kosovu. Ta platforma bila je "opšteg karaktera, ali sa jasnim smernicama", dodao je poslanik DS.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić rekao je agenciji Beta da ne vidi smisaou toj preteranoj teatralnosti i stavljanju "u bunker nečega za šta kažu da je nacrt platforme koja neće imati senzacionalne elemente".

"Čemu onda tolika tajnovitost, osim ako nije u pitanju namera da se zamajava javnost, koja sada nagađa, ili je u pitanju strašno nepoverenje među koalicionim partnerima", kazao je Đurić i dodao da su sastanku prisustvovali i tekst videli saradnici predsednika Srbije, premijer, dvoje potpredsednika Vlade, jedan ministar i Aleksandar Vulin.

"Ako u tako uskom krugu treba da se štite formalnom oznakom državne tajne, onda je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što smo mislili", rekao je Đurić.

Šef poslaničke grupe D S S-a u Skupštini Srbje Slobodan Samardžić rekao je agenciji Beta da se, umesto dokumenta na kome bi se zasnivala politika Vlade Srbije prema Kosovu, radi na platformi za pregovore sa Prištinom.

"Nemam problem što je nacrt platforme za pregovore, kako je rekao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, proglašen državnom tajnom mada je to preterano rečeno. Očekivali smo širi tekst na kome bi se radilo", kazao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, ne postoji stategija, dokument Vlade koje bi pogledale sve političke stranke.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović nije želeo da komentariše tajnost nacrta platforme o Kosovu nego je samo naveo da Vlada Srbije neki dokument označava državnom tajnom na svojim sednicama.

Poverenik za informacije od javnog znacaja Rodoljub Šabić je kazao agenciji Beta da nije ovlašćen da komentariše i procenjuje šta treba da bude označeno kao državna tajna i naveo da predsednik države svakako ima ovlašćenje da određeni dokument proglasi državnom tajnom.

2024 © - Vesti online