Četvrtak 25.10.2012.
12:29
Beta

"Pripremite kurbane i žrtvujte ih"

Zahvalnost Stvoritelju smisao života muslimana
 

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Muamer Zukorlić poručio je uoči sutrašnjeg Kurban-bajrama da je zahvalnost Stvoritelju smisao života muslimana u ovom svetu i izvor sreće u ovom i budućem životu.

Potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Rešad Plojović je prenoseći poruku glavnog muftije Zukorlića, rekao u Novom Pazaru da će "oni koji veruju u Sudnji dan biti upućeni na put blagoslovenih i spaseni Božje srdžbe i lutanja". On je muslimanima čestitao predstojeći praznik, a hadžijama zaželeo da se kućama vrate oproštenih greha.

 Alaha svevišnjeg radi, pripremite svoje kurbane i žrtvujte ih i pomozite nemoćnim
 

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić čestitao je danas svim muslimanskim vernicima u Srbiji Kurban-barjam i u Bajrakli džamiji u Beogradu pročitao bajramsku

poslanicu.

Jusufspahić je pozvao muslimane Srbije da, Alaha svevišnjeg radi, pripreme svoje kurbane da ih žrtvuju i pomognu nemoćnim.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

 

Bajram nastupa današnjim zalaskom sunca. Bajramska molitva biće održana sutra u 7.45.

 

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

 

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

 

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

2024 © - Vesti online