Četvrtak 25.10.2012.
10:32
B92

"Promeniti granice Kosova zarad mira"

Da je tako kao što Eu kaže Britanija ne bi bila članica, tvrdi ser Roberts

Ser Roberts u poslednjij rečenici svoje knjige "Razgovori sa Miloševićem", koja je promovisana na Sajmu knjiga, predlaže da se održi novi Berlinski kongres. U razgovoru za B92 iznosi, kako kaže, lični stav da je insistiranje na nepromenljivosti granica apsurdno.

"Stalno smo imali te mantre u vezi sa Jugoslavijom. Recimo, posle NATO bombardovanja, Savet bezbednosti usvojio je rezoluciju sa mantrom o teritorijalnom integritetu Jugoslavije. Pa ipak, posle tog smo imali odvajanje Srbije i Crne Gore, a potom i Kosova. Ideja da su takvi stavovi uklesani u kamenu je apsurdna. Kao i insistiranje da neka zemlja sa nerešenim teritorijalnim pitanjima ne može da uđe u Evropsku uniju. Onda bi Velika Britanija morala odmah da izađe, jer imamo teritorijalne sporove sa tri zemlje...", kaže Roberts.

Roberts navodi da, umesto da vodimo "rasprave" o tome da li je dobro ili loše menjati postojeće granice, trebalo bi voditi računa o interesu građana.

"Šta će doneti stabilnost? Mi imamo izreku da su dobre ograde važne za dobre odnose među susedima. Ako ljudi još nisu u stanju da žive u miru i toleranciji, a incidenti na Kosovu pokazuju da stanje nije dobro, i to nije moj utisak, nego činjenice sa terena, onda je možda bolje redefinisati neke od tih granica", kaže Roberts.

2024 © - Vesti online