Četvrtak 25.10.2012.
09:03
Blic

Ukrajinska novinarka ekipi "Parade": Treba vas sve streljati

Rusi nisu zabranili "Paradu", ali jesu film "Klip"
 

"Na festivalu u Odesi imali smo zanimljivo iskustvo; naime, nakon filmske projekcije, tokom konferencije, jedna starija novinarka je ustala i počela da viče da nas sve treba streljati zbog poruke filma. Većina novinara je oštro reagovala na ovaj ispad, te su gospođu ispratili napolje, iako smo mi insistirali da ostane", kaže Srđan Dragojević.

"Parada" je, inače, počela da se prikazuje u Rusiji u trenutku kada je Madona pred ruskim sudom zbog propagiranja gej braka, a članice pank benda "Pusi rajot" služe kaznu u surovim zatvorima.

"Ja nisam bio na projekciji filma u Moskvi, tako da ne znam reakcije tamošnje publike. U tim krajevima sveta situacija je iznenađujuće nepovoljna po LGBT manjinu", kaže Dragojević.

Težinu tereta koji na leđima nosi "Parada" u potpunosti ćemo shvatiti kada se prisetimo da je u Rusiji homoseksualizam smatran za krivično delo do 1993. godine, a do 1999. smatrao se za mentalnu bolest.

"Ne vidim da taj novi zakon koji je doneo ruski parlament, koji veli da je svako propagiranje homoseksualizma krivično delo, može da ugrozi distribuciju, pošto 'Parada' ne propagira homoseksualizam, već ljubav i toleranciju. A protiv toga ruski parlament još nije doneo zakon", rekao je Dragojević.

2024 © - Vesti online