Četvrtak 25.10.2012.
07:46
Večernje novosti

EU: Vize opet prete


Da li nas opet očekuje čekanje u redovima i brdo papirologije za dobijanje vize
 

"Reč je o trećem monitoring izveštaju posle uvođenja vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana", kaže za Večernje novosti portparol kiparskog predsedništva EU Nikos Hristodulides.

Nedavno je u javnosti odjeknula vest da su Nemačka, Belgija, Luksemburg, Švedska, Holandija i Francuska za ovaj sastanak spremile pismo kojim se traži da se uspostavi mehanizam za uvođenje viza za građane država među kojima je i Srbija, pre svega zbog velikog priliva lažnih azilanata iz naše zemlje i Makedonije.

Ova inicijativa će se takođe naći na stolu predstojećeg sastanka. Beogradski dnevnik  iz svojih dobro obaveštenih izvora u sedištu EU, saznaju, međutim, da inicijatorima nije prvenstveno cilj da se odmah ograničava pravo slobodnog putovanja za građane Srbije i Makedonije, nego da se konačno postigne dogovor o mehanizmu za njihovu suspenziju.

U EP već dugo u proceduri stoji predlog Evropske komisije o uvođenju mehanizma suspenzije bezviznog režima, najpre na šest meseci, zatim na devet, a onda i vraćanje na crnu listu, za zemlje koje krše dogovorena pravila.

Očekuje se da procedura usvajanja mehanizma bude završena do kraja ove godine, a zemlje članice EU sada žele da ceo proces ubrzaju.

2024 © - Vesti online