Sreda 24.10.2012.
23:41
Beta

Novi most preko Dunava

Ovo je tek drugi most na 470 kilometara rečne granice između dve zemlje, a povezuje gradove Vidin, s bugarske, i Kalafat, s rumunske strane.

Jedini most koji se za sada koristi povezuje gradove Ruse, u Bugarskoj, i Đurđu, u Rumuniji, a nalazi se 300 kilometara istočnije.

Preko novog mosta dužine 1.791 metra, ići će pruga, put, pešačke i biciklističke staze. Ukupne vrednosti 250 miliona evra, gradi ga jedna španska kompanija uz pomoć 100 miliona evra iz fondova EU.

Projekat je pokrenut početkom 1990-ih godina, kada su sankcije UN protiv SR Jugoslavije izolovale Bugarsku od Srednje i Zapadne Evrope. Mada je 2000. godine bio među odabranim projektima za jačanje regiona posle ratova u bivšoj Jugoslaviji, taj projekat kasni.

Očekuje se da most smanji izolaciju severo-istoka Bugarske, najsiromašnijeg regiona EU, koji stnovništvo izrazito napušta, a nezaposlenost je visoka. Most treba da bude alternativa, posebno za teška teretna vozila koja putuju između Azije i Evrope, a sada moraju da čekaju carinsku kontrolu u tranzitu preko Srbije i Makedonije.

Kada putuju preko Rumunije i Bugarske, kamioni prolaze ka Aziji bez carinske kontrole, ali tamo nema auto-puta, kao kroz Srbiju i Makedoniju.

2024 © - Vesti online