Sreda 24.10.2012.
16:00
rts rs

Mir za Bajram u Siriji

 Šef sirijskog nacionalnog veća, Abdelbaset Sieda rekao je da su "slabe šanse" da će prekid vatre uistinu i zaživeti, jer ustanici, jednostavno, ne veruju u dobre namere Asadovog režima
 

Sirijske vlasti i većina ustaničkih snaga pristali su na primirje tokom Bajrama, saopštio u Kairu izaslanik Ujedcinjenih nacija Lahdar Brahimi, ne ulazeći preterano u detalje prekida vatre.
 

"Vlada u Damasku će plan o prekidu vatre obznaniti danas ili sutra. Ostale frakcije u Siriji, bar one sa kojima smo uspeli da stupimo u kontakt, takođe su se, u principu, složile da prekinu sukobe", rekao je Brahimi.

Šanse za mir deluju prilično maglovito ukoliko se u obzir uzme intenzitet borbi u Alepu, gde je vojska artiljerijom gađala položaje ustanika, dok se žestoke borbe vode i za kontrolu puta koji iz Damaska vodi ka tom gradu.

Posle nedelja intenzivnih akcija sirijskog vazduhoplovstva, broj naleta avijacije je znatno smanjen posle informacija da su se ustanici dokopali lakih protivavionskih projektila, uključujući i američke "stingere".

Izaslanik UN sastao se sa Bašarom el Asadom u nedelju, dok je tokom prethodne sedmice održao mnoštvo sastanaka sa predstavnicima ustanika.

Nejasno je da li će ustanici uistinu pristati da poštuju prekid vatre, jer su tokom sastanka sa Brahimijem "obećali" da će neprijateljstva prestati, ali se nisu obavezali na takav potez.

Šef sirijskog nacionalnog veća, Abdelbaset Sieda rekao je da su "slabe šanse" da će prekid vatre uistinu i zaživeti, jer ustanici, jednostavno, ne veruju u dobre namere Asadovog režima.

2024 © - Vesti online