Sreda 24.10.2012.
15:06
Beta

"Ublažavamo finansijski skandal"

 Sprečavamo širenje skandala : Mlađan Dinkić
 

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Dinkić kazao je da se tako omogućava spasavanje svih depozita građana.

"Ovo je jedan od najvećih finasijskih skandala u novijoj istoriji Srbije", rekao je Dinkić i dodao da je mimimalan gubitak 600 miliona evra za građane i da je zadatak vlade da spreči da bude veći.

On je najavio da je plan da parlament o tom zakonu glasa u petak, kako bi vlada na vanrednoj sednici u subotu potvrdila ugovor o prenosu svih 250 miliona evra osiguranih depozita i više od 150 miliona neosiguranih depozita iz Nove Agrobanke na Poštansku štedionicu.

"Već od ponedeljka 250.000 deponenta Nove Agrobanke rešiće svoj problem jer će moći slobodno da raspolažu ulozima u Poštanskoj štedionici", kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je problem što oročenje polovine štednih uloga ističe sledeće nedelje, u nedelji štednje, nakon što je dosta građana položilo novac u tu banku, jer su kamate bile visoke.

"Da nismo ovo uradili, sledeće nedelje kada bi došli da podinu svoj ulog, koji ukupno iznosi 125 miliona evra, banka ne bi bila u stanju to da ispalti", kazao je ministra finansija.

Prema njegovim rečima, "iznos depozita se prenosi na Poštansku štedionicu, a njen kompletan bilans će biti obezbeđen".

"Poštanska štedionica imaće oko 765 miliona evra, uvećaće bazu klijenata, imaće 60 novih eskspozitura i prihvatiće 300 postojećih radnika Agrobanke", rekao je Dinkić.

On je kazao i da je Vlada Vojvodine tražila saglasnost za dokapitaliziaciju Razvojne banke Vojvodine u iznosu od 150 miliona evra, navodeći da je to moguće, ali da nije dobro rešenje zbog čega je zatražio da pokrajinska vlada promeni mišljenje.

Dinkić je naveo da je dokapitalizacija Razvojne banke Vojvodine besmislena i ekonomski pogrešna.

"Preporuka je da urade istu ovu operaciju kao što se radi sa Novom Agrobankom i da sve depozite u Razvojnoj banci Vojvodine od 240 miliona evra prebace na neku od banaka koja bi to preuzela", kazao je Dinkić i dodao da su neke banke zainteresovane za to.

Kako je rekao Dinkić, postoji formalna saglasnost, ali je zamolio Vladu Vojvodine da promeni mišljenje i da se ođednom reši preblem obe državne banke.

"Ovaj zakon omogućava spašavanje depozita svih državnih banaka. Problem je u dve banke i ne želim o tome da ćutim", rekao je Dinkić.

2024 © - Vesti online