Četvrtak 25.10.2012.
08:00
Smedia

Zašto ne postoji muško žensko prijateljstvo?

Foto: Ilustracija
 

Svakodnevno iskustvo nam pokazuje da su neromantična prijateljstva između muškaraca i žena ne samo moguća već i uobičajena - oni žive, rade i zabavljaju se zajedno, i uglavnom su u stanju da izbegnu da spontano spavaju zajedno.

Ipak, ostaje mogućnost da je taj platonski saživot samo fasada koja sakriva bezbrojne seksualne impulse koji pulsiraju odmah ispod površine.

Da bi istražili jačinu stvarnog platonskog prijateljstva između suprotnih polova, istraživači su ispitali 88 parova drugova i drugarica o njihovim romantičnim osećanjima jedno prema drugom.

Parovi su bili razdvojeni, a odgovori anonimni, da bi se osigurala potpuna iskrenost.

Rezultati istraživanja su sledeći:

1. Muškarce mnogo više privlače njihove prijateljice, nego oni njih.

Isto tako, muškarci češće misle da su privlačni svojim drugaricama, da je svako romanično osećanje koje imaju uzvraćeno i slepi su za stvaranu nezainteresovanost njihovih prijateljica. Žene, s druge strane, uglavnom nisu bile zainteresovane za svoje drugare, i smtrale su da je to uzajamno.

2. Muškarci su skloniji da reaguju na tu pogrešno shvaćenu uzajamnu privlačnost.

I muškarce i žene su podjednako privlačili njihove prijateljice i prijatelji koji su u vezi ili braku, ali su žene manje zainteresovane da se "spetljaju" s drugom koji je već zauzet.

3. Muškarci mnogo više nego žene vide romantičnu privlačnost kao pozitivan aspekt prijateljstva među suprotnim polovima.

I to im se sviđa sve više što su stariji: mlađi muškarci su četiri puta više nego žene navodili da je to pozitivna strana muško-ženskog prijateljstva, dok su stariji to radili deset puta više.

I, mogu li muškarci i žene da budu "samo prijatelji"? Kada bi svi mislili kao žene, skoro sigurno. Ali kada bi svi mislili kao muškarci, verovatno bi se suočili sa ozbiljnom krizom zbog prenaseljenosti.

2024 © - Vesti online