Sreda 24.10.2012.
12:56
Beta

AFANS: Neonacista zaposlen u školi

Nacionalni stroj predvođen Firerom (prvi s desna sa zastavom u ruci)
 

Vanja Radosav je pravosnažno osuđen 2008. godine na četiri meseca uslovne kazne zbog izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje. U saopštenju AFANS-a se navodi da je nejasno zbog čega državni organi zapošljavaju neonaciste upravo "tamo gde mogu da naprave najveću štetu", kao što je rad s mladima.

"S kojim ciljem, u vreme kada nezaposlenost u Srbiji dostiže najveću stopu i stotine hiljada mladih i stručnih ljudi ne dobija posao, država zapošljava aktivistu zabranjene desničarske organizacije", navodi se u saopštenju AFANS-a.

Oni upozoravaju da s decom ne treba da radi neko ko obožava Adolfa Hitlera i Rudolfa Hesa, jer "on jedino može da ih nauči da mrze".

Direktor škole Nebojša Bulatović rekao je za Radio 021 da Vanja Radosav nije neonacista, kao i da ima papire iz policije da nikad nije osuđivan.

"Kolega je prilikom zapošljavanja doneo dokumente da nije sudski kažnjavan i da se protiv njega ne vodi postupak. Tako da te informacije nisu tačne. On čak nije ni član tog Nacionalnog stroja", rekao je za Radio 021 Bulatović.

Portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić Jokić rekla je za Radio 021 da dve godine posle postupka provere lice ima pravo na rehabilitaciju i da policija može krivično delo posle tog roka da izbriše, ali da u dokumentima za zaposlenje i u tom slučaju mora pisati da je lice osuđivano.

2024 © - Vesti online