Sreda 24.10.2012.
11:37
Vestionline

Srpski trener najmlađi selektor na svetu

Selektor Tadžikistana - Nikola Kavazović

Pored Tadžikistana, on radi i kao trener aktuelnog klupskog šampiona te zemlje, Istikola, sa kojim je u prvih sedam meseci rada osvojio šampionat Tadžikistana, ali i AFC azijski kup.

Mladi Srbin je na mestu selektora ove azijske zemlje debitovao u meču protiv Katara, igranom u Nemačkoj. Tadžikistan je ovaj meč dobio sa 2:1, a navijači su bili oduševljeni prikazanom igrom, kao i borbenošću svog tima, velikom željom i ofanzivnim pristupom igri.

"Moja fudbalska filozofija je napadački fudbal, sa visokom kontrolom lopte i dubokim presingom. Uvek kažem igračima da kada izgubimo posed lopte, želim da je ponovo što pre osvojimo. Ako imamo loptu u posedu, tada nema načina da dođemo u opasnu situaciju po naš gol", rekao je Kavazović.

Nikola je u svojoj karijeri nastupao za OFK Beograd, međutim, zbog teške povrede posvetio se trenerskom poslu. Interesantno je da je predsednik Istikola ujedno i predsednik FS Tadžikistana, i posle odlično odrađenog posla na klupi Istikola usledio je poziv na klupu reprezentacije.

"Predsednik mog kluba je i predsednik fudbalskog saveza. Radi se o Emomali Rustamu, čoveku sa enormnom energijom, koji je napravio pravu malu revoluciju u fudbalu, i progres je vidljiv na svakom koraku u zemlji. Hteo je nekog mladog, energičnog, na poziciji u svom klubu. Konsultovao sam se sa svojim menadžerom Darkom Marićem, i istog dana i spakovao kofere", objasnio je mladi Srbin.

Interesantan podatak je da Emomali Rustam ima samo 25 godina, i da je najstariji sin predsednika Tadžikistana. Kavazović i Rustam poznati su kao najmlađi predsednik fudbalskog saveza, i najmlađi selektor reprezentacije.

"Da, tačno je. Oboje imamo puno energije, i ja sam spreman da radim celi dan i noć da dostignemo naš prvi cilj, a to je plasman na Azijski kup 2015. u Australiji. Dugoročni cilj je da selektiram tim koji će za nekoliko godina biti ozbiljan takmac svima za odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine", ističe Kavazović.

Selektor Tadžikistana ušao je u istoriju svetskog fudbala kao jedan od najmlađih selektora ikada, međutim, aktuelni menadžer Totenhema, Andre Vilas-Boaš, najmlađi je selektor u istoriji. Bivši trener Akademike, Porta i Čelsija je sa samo 21 godinom postao selektor Devičanskih Ostrva, i time svakako postao primer svim budućim trenerima.

2024 © - Vesti online