Sreda 24.10.2012.
11:20
Srna

Ujedinjene nacije pune 67 godina

Skoro punih 7 decenija UN pokušava da održi mir u svetu. Ali, bezuspešno
 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je, povodom Dana UN, da se treba setiti osnovnih principa te organizacije koji promovišu globalnu toleranciju, dijalog i mir, istakavši da je misija UN da se izgradi bolji svet. On je poručio da je potrebno da se ceo svet sa sedam milijardi ljudi ujedini u ime zajedničkog dobra i istakne značaj univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima.

UN ove godine obeležavaju 67godina postojanja, a od 1948. godine je 24. oktobar proglašen za Dan UN. Organizacija ujedinjenih nacija osnovana je 24.oktobra 1945. godine pošto je Povelju UN ratifikovalo pet stalnih članica Saveta bezbjednosti - Kina, Francuska, Sovjetski Savez, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD kao i većina ostalih 46 potpisnica.

Prva konferencija UN o međunarodnim organizacijama u San Francisku počela je 25. aprila 1945. Prva Generalna skupština UN održana je 10. januara 1946. godine u Vestminsterskoj palati u Londonu, a prvi sastanak Saveta bezbednosti u Londonu 17. januara 1946. godine.

Prva rezolucija Generalne skupštine odnosila se na mirnodopsku upotrebu atomske energije i uklanjanje atomskog i sličnog drugog oružja za masovna uništenja.

Preteča organizacije bilo je međuratno Društvo naroda, osnovano sa sličnim motivima, unapređenja međunarodne saradnje, mira i bezbednosti u svetu posle tragičnog iskustva Prvog svetskog rata.

2024 © - Vesti online