Sreda 24.10.2012.
15:10
Večernje novosti

Besparica ruši cene hrane

Kupovna moć građana rapidno opala: Trgovci morali da snize cene
 

Za poslednjih mesec dana osnovne namirnice ulje, šećer, meso pojeftinile su do 15 odsto, ali cene su i dalje znatno više nego početkom jeseni, pre velikog talasa poskupljenja.

Trenutno, nakon intervencija iz rezervi i najave bescarinskog uvoza tih namirnica, ulje i šećer prodaju se jeftinije za desetak dinara, a do 60 dinara snižene su cene svinjskog i pilećeg mesa. Istovremeno, sveže mleko, jogurt i pavlaka beleže rast cena, jer je u međuvremenu u dva-tri navrata poskupelo po dinar-dva po litru.

"Odluka uljara da snize proizvođačke cene, kao i uredba Vlade o snižavanju trgovačkih marži na prodaju ulja, obezbedila je stabilnu snabdevenost uljem u narednom periodu", tvrde za Večernje novosti u resornom ministarstvu.

I meso je pojeftinilo otkada je cena žive vage pala sa 250 na 220 dinara po kilogramu. Jeftinije su i prerađevine nekih proizvođača. Šećer je jeftiniji prosečnih desetak dinara i najčešće košta od 95 u većim, pa do 105 dinara u manjim trgovinama.

Stručnjaci smatraju da ima prostora za snižavanje cena prehrambenih proizvoda. Za nešto više od dva meseca, vrednost evra niža je za sedam dinara.

"Cene namirnica su snižene, ali zbog monopolskog položaja i drugih faktora nisu tolike kolike bi trebalo da budu", smatraju u Institutu za tržišna istraživanja.

"Trgovci i proizvođači sada sami moraju da snize cene, jer nema ko da plaća tu robu. I dok je sveže meso pojeftinilo pošto su drastično opale količine koje građani sebi mogu da priušte, cene ulja i šećera su snižene zbog pritiska da će biti omogućen bescarinski uvoz, što je nateralo proizvođače te robe da se preispitaju i vrate cenovnike na realan nivo".

2024 © - Vesti online