Sreda 24.10.2012.
11:55
Beta, Dnevnik

Jovanović: Pokvaren odnos republičke vlasti prema Vojvodini

Kritika zbog odnosa vlasti prema Vojvodini: Čedomir Jovanović, lider LDP-a
 

Jovanović je za novosadski Dnevnik rekao da vlast u Srbiji "potpuno beži" od teme vojvođanske autonomije.

"Uvredljiv je usputni komentar premijera (Ivice Dačića) da se u dva dana susreo s premijerima dve pokrajine - Kosova i Vojvodine. Kakva je to poruka Vojvodini, guranje u kontekst Kosova, sukoba, činjenice da danas s Tačijem mora da razgovara u Briselu, dok se Vojvodini, kao lojalnoj pokrajini, uskraćuje čak i pravo da ima svoje privredno i kulturno predstavništvo u tom Briselu", rekao je Jovanović.

On je ocenio da se nekoliko političara partijski pogađalo i dogovaralo kako da obesmisli svaku naznaku funkcionalne autonomije prilikom pisanja i nametanja Ustava iz 2006. godine.

Jovanović je optužio predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je "generator antievropske politike" i da proizvodi "stalne tenzije" u svakom intervjuu ili javnom nastupu.

"U Srbiji niko posle Miloševića, izuzev Koštunice, to nije radio, naročito s tako moćne pozicije. Nikolić je prvi lansirao tezu da nam neprijatelji oduzimaju zemlju i ruše njene temelje, stalno pravi haos u regionu objašnjavajući Makedoniji ili Hrvatskoj šta treba da
rade, u Rusiji je češće nego kod kuće", kazao je predsednik LDP-a.

2024 © - Vesti online