Sreda 24.10.2012.
13:08
M. Roknić - Vesti

Parohu sude, dolari se tope

SMENIO OCA MILENKA: Mitropolit Jovan

Kako je do toga došlo objasniće glavni akter u tom sporu, pre dve godine razrešeni zagrebački paroh SPC otac Milenko Popović, koga pred sudom zastupa poznati zagrebački advokat Anto Nobilo.

Popović je nedavno pred vernicima u zagrebačkoj crkvi pročitao pismo koje je uputio mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cele Italije Jovanu Pavloviću. U pismu ga podseća na hronologiju događaja, kada je početkom 2010. na njegovo ime u Crkvenu opštinu zagrebačku došao dopis od agencije vlade Zapadne Australije Public Trustee
sa priloženim testamentom Ilke Tivin.


Testamentom je određeno da se novac stavlja na raspolaganje parohu zagrebačkom u vreme kada je testament sastavljen, a to je bilo 1995. godine, a koji će ih koristiti u crkvene svrhe. A u to vreme jedini zagrebački paroh bio je baš Milenko Popović.


U julu ove godine, Public Trustee traži lični bankovni račun paroha Popovića radi isplate sredstava iz testamenta Ilke Tivin.

Seku mu glavu na pravdi Boga


Radojka Raičević, bivša predsednica zagrebačke crkvene opštine u tom sporu bez rezerve je na strani oca Milenka. Ona za "Vesti" tvrdi da mu "seku glavu na pravdi Boga".


- Njima narod ne treba i bili bi najsrećniji da mi ni ne dolazimo u crkvu. Zinuli su samo na novac kao hijene - ogorčena je Raičevićeva. - Mitropolit Jovan neće ni da čuje za predlog oca Milenka kojim bi se pola te sume usmerilo u zadužbinu iz koje bi se pomagali siromašni učenici i bogoslovi. 


Domaćica upravlja Mitropolijom


Kada je u leto 2010. mitropolit Jovan bez obrazloženja smenio zagrebačkog paroha Milenka Popovića, a kasnije ga dao na crkveni sud zbog drugog braka, koji mu, inače, nije smetao u vreme rata, vernici više nisu mogli da ćute. Jedna grupa njih je napisala pismo u kojem tvrde, i za to navode dokaze, da je Zagrebačko-ljubljanska mitropolija u rukama italijansko-hrvatske mafije. Za sve nevolje SPC-a u Hrvatskoj optužuju mitrpolitovu domaćicu, izvesnu Snežanu Petrović i njenog muža Italijana Gvidu Antonia, koji su ga uzeli pod svoje dok je stolovao u Trstu, a sada sve troje žive u Zagrebu.


- Dakle, nisam ja insistirao da isplata legne na moj privatni račun, već je to, u skladu sa testamentom, tražio Public Trustee - podseća mitropolita razrešeni paroh Popović.


Čitav je proces bio potpuno čist i legalan jer je otac Milenko Popović jedini testamentom ovlašćen da raspolaže sredstvima u korist crkve. Problem je u tome što već dve godine mitropolit Jovan odbija svaku komunikaciju sa otpuštenim parohom koji tvrdi da nikada nije imao nameru da taj novac prisvoji. Spreman je, kaže, na razgovor i dogovor kojim bi se razrešili svi nesporazumi, a novac bio iskorišćen na način kako je to i želela pokojna Ilka Tivin.


Međutim, mitropolit Jovan neće ni da čuje za paroha Popovića, a kamoli da sa njim razgovara o novcu za koji smatra da pripada zagrebačkoj crkvenoj opštini i da o njemu nema šta da se pita paroh kojeg je pre dve godine razrešio i maknuo iz crkve. Činjenica je da je odluka o razrešenju popularnog zagrebačkog paroha izazvala veliko nezadovoljstvo među vernicima, što je samo kuliminiralo poslednjim događajima sa ostavštinom Ilke Tivin.


Sada je, međutim, sasvim jasno da će značajan deo poklona iz Australije otići u džepove advokata u sudskom procesu koji još nije ni počeo, a sigurno će potrajati možda i do poslednjeg dolara pokojne Ilke Tivin.

2024 © - Vesti online