Utorak 23.10.2012.
21:29
Beta

"Uskoro pokolj stoke u Srbiji"

Iduće godine udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Srbije smanjiće se na 25 odsto: Uzrok su pogrešne mere agrarne politike
 

Ševaralić je ocenio da će se iduće godine udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Srbije smanjiti na 25 odsto, što znači da Srbija ulazi u zonu trajne zavisnosti od uvoza stočarskih proizvoda. Uzrok su pogrešne mere agrarne politike, kao što je bilo smanjenje premija za mleko, rekao je Ševarlić.

Govoreći o ostalim problemima, Ševarlić je naveo da je konkurentnost mala jer domaći seljak po hektaru proizvodi 11 puta manje od kolege iz Nemačke, a neobrađeno je više od 200.000 hektara oranica. Struktura izvoza, kako je dodao, nije povoljna jer je zasnovana na sirovinama, a stalan je politički pritisak da poljoprivreda ostane "socijalni amortizer u krizi".

Ševarlić je rekao da su posedi u Srbiji i dalje mali, vlasnički odnosi su neregulisani, agrarni budžet je nedovoljan, a izvori finansiranja su skromni i skupi. Procenjeno je da bi vrednost agrarne proizvodnje u Srbiji sa sadašnjih 4,5 milijardi evra mogla da se uveća na 11 milijardi evra, pod uslovom da se dostigne bar prosečna vrednost proizvodnje u EU, koja iznosi 1.873 evra po hektaru, izneo je Ševarlić i najavio da će 18. novembra u Skupštini Srbije biti javna sednica o genetski modifikovanim organizmima (GMO) u Srbiji.


Uvođenje proizvodnje i uvoza GMO, kako je ocenio, mnogo bi više štetilo nego koristilo državi i građanima. 

2024 © - Vesti online