Utorak 23.10.2012.
20:35
Beta

Privrednici sa Kosova: Srbijo, pomozi!

"Progon privrede sa Kosova i Metohije počinje 1999. godine, kada i progon srpskog stanovništva, i on se ne zaustavlje nego se ubrzava", rekao je Vukojević na konferenciji za novinare u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska privreda nikada nije bila u težoj situaciji: Preti joj likvidacija i prodaja preostalih proizvodnih firmi i iseljavanje srpskog stanovništva (Foto: Arhiva)
 


Prema njegovim rečima, 550 preduzeća je zatvoreno, a proterano je oko 70.000 zaposlenih.


"Oni koji su ostali bez fabrika južno od Ibra, organizovali su proizvodnju i registrovali preduzeća u centralnoj Srbiji", rekao je Vukojević i upozorio da su čelni ljudi u preduzećima koja su ostala na Kosovu "u velikim problemima".


"Stav države Srbije bio je da treba održati proizvodnju i zadržati zaposlene", rekao je Vukojević i dodao da nije bilo jasnog stava da li da se "poštuje Srbija ili institucije UNMIK-a, Kfora, pa do onih koje su predate takozvanom nezavisnom Kosovu".


Prema njegovim rečima, ako prištinske institucije dođu i na sever Kosova, tamošnji privrednici biće odgovorni kosovskim zakonima.


"Ako se ostvari san Albanaca da nezavisno Kosovo bude do Jarinja i Brnjaka, mi ćemo podleći krivičnoj odgovornosti, preduzeća će se preregistrovati tamo gde bude titular ili vlasnik, ali je problem kod onih gde je kapital mešovit i gde se ne zna ko je vlasnik", rekao je Vukojević i optužio predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina da je ostatku privrede u Pokrajini naneo zlo tako što je podržavao "nelegalno rukovodstvo novoformirane Komore na čijem je čelu bio privrednik Branko Miljković". 

2024 © - Vesti online