Utorak 23.10.2012.
17:54
Beta

Deveport: Normalni odnosi, mirna EU

Devenport je kazao da je potpuna normalizacija odnosa među zemljama Zapadnog Balkana preduslov za članstvo u EU

U razgovoru za Agenciju Beta, Devenport je pozdravio prošlonedeljni sastanak premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu, kao pozitivan i ohrabrujući prvi korak koji može voditi do napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i otvaranju pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Normalizacija odnosa kao uslov

 

Na pitanje da li će se od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova pre pristupanja EU, Devenport je kazao da je potpuna normalizacija odnosa među zemljama Zapadnog Balkana preduslov za članstvo.

 

"Sve zemlje regiona imaju našu podršku kada je reč o njihovim naporima prema EU, i biće neophodno da sve zemlje koje su na putu ka EU u potpunosti normalizuju odnose pre no što pristupe EU", rekao je Devenport u razgovoru za Betu pred ovonedeljnu posetu britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga Srbiji i regionu.

 

Britanski ambasador je objasnio da je normalizacija odnosa važna kako bi se "izbeglo ponavljanje iskustava iz prošlosti", ali i za stabilnost regiona i "održivost" članstva u EU.

"Nadam se da će lideri iskoristiti ovu priliku, da će nakon prvih kontakata uslediti i napredak po konkretnim pitanjima od životne važnosti za građane Kosova i Srbije. To je upravo ona vrsta pozitivnih i održivih napora koje će Evropa pozdraviti, i koji mogu dovesti do razvoja situacije u pravcu koji svi želimo", rekao je Devenport.

Ambasador je dodao da je "veoma ohrabrujuće da su se sve strane dogovorile da ponovo pokrenu dijalog i da zakažu idući sastanak za novembar".

Devenport je podsetio da je Evropski savet marta ove godine odredio kriterijume koje Srbija treba da ispuni za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU i istakao da je među prioritetima rešavanje problema ilegalnih struktura na Kosovu.

"Ključna stvar u tom saopštenju je vidljiv i održiv napredak odnosa Beograda i Prištine.

Smatramo da je primena postojećih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine ključ za to.

Takođe, rešavanje problema ilegalnih struktura mora da bude deo tog procesa, kao i konstruktivan pristup odnosima na Euleksom", dodao je uz napomenu da je ovo jedinstvena pozicija svih država članica EU.

2024 © - Vesti online