Utorak 23.10.2012.
19:52
Beta

Struja i gas neće poskupeti do kraja godine

Bezbrižni bar do kraja godine:Cene struje i gasa ostaju iste
 

Ona je kazala da se o realnoj ceni tih energenata može govoriti tek kada budu urađene socijalne karte, koje su 70 odsto već pripremljene. Mihajlovićeva je naglasila da će socijalne karte bite sigurno uvedene u 2013. godini, ali nije mogla da tačno precizira kada će to biti.

"Da li će i u kom procentu u 2013. godini doći do povećanja cena struje i gasa, ne mogu tačno da odgovorim, ali ona će se svakako menjati i to kad budemo imali socijalne karte i prilagođeni tarifni sistem", kazala je ministarka.

Zorana Mihajlović

Prema njenim rečima, Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, Vlada Srbije je donela prošle sedmice da bi se ujednačile cene koje su se do sada razlikovale i do 40 odsto u pojedinim gradovima.

Ona je naglasila i da je ta uredba, koja će važiti do kraja grejne sezone, odnosno do 15. aprila, kratkoročna mera kojom se krenulo u sistemsko rešavanje problema u energetskom sektoru Srbije koji su se godinama unazad samo gomilali, a nisu se rešavali.

Prema toj uredbi, za toplane koje koriste gas cene će biti od 61,07 do 91,07 dinara po kvadratnom metru, za toplane koje greju na mazut od 83,35 do 113,35 dinara, a one koje koriste biomasu grejanje će moći da naplaćuju od 73,5 do 103,5 dinara po kvadratnom metru.

Ministarka je najavila i da bi već naredne godine neke toplane u Srbiji mogle da pređu na merenje toplotne energije po utrošku, naglašavajući da je cilj da na tom režimu budu sve toplane kako bi bile efikasne i profitabilne, što sada nije slučaj, tako da putem cena pokrivaju gubitke.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović kazala je da će sledeće sedmice energetska inspekcija početi da kontroliše da li toplane poštuju uredbu o maksimalnim i minimalnim cenama grejanja.

2024 © - Vesti online