Utorak 23.10.2012.
17:12
Smedia

Makedonci prodaju "Kosili" sa kancerogenom supstancom

 Čitajte šta piše na pakovanju: Ne kupujte uvozni "Kosili" iz Makedonije
 

Leskovačka “Nevena” objavila je da se falsifikati njihove robne marke “Kosili” izvoze iz Makedonije u Srbiju i BiH i da u kopijama šampona ima sastojka formalin, koji je kancerogen.

Zbog toga je protiv preduzeća “Fobas” iz Skoplja i “Andros” iz Ohrida podneta tužba, dok je švajcarska komapnija “Greter” povela spor s makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne svojine zbog “ćutanja administracije”.

Iz pravne službe “Nevene” je pojašnjeno da zloupotreba poznatih brendova traje najmanje godinu i po, pre koliko su makedonske kompanije prepravile tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije plagijatima. Leskovačka firma po licenci još od 1988. proizvodi poznatu marku šampona.

- U pitanju su dva plagijata – jedan je identičan kao šampon “kosili”, samo se kao proizvođač navodi firma “Fobas”, dok drugi ima naziv “Andros”, a pakovan je u ambalažu identičnu kao naša. Nijihov proizvod se razlikuju od originala po boji, viskoznosti, nekad su tečni, a nekad u obliku gela. Utvrdili smo da kao konzervans koriste “formalin”, koji je kancerogen i zato je najjeftiniji na tržištu – kažu u pravnoj službi leskovačke “Nevene”.

Nakon utvrđivanja imena distributera pokrenuti su procesi, pa su ovi proizvodi zabranjeni na tržištu Srbije. Međutim, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini nesmetano se prodaju, dok sudovi ćute, tako da ne postoji mogućnost da se zaštiti poznati brend.

- Uputili smo tužbe svuda gde treba, ali je problem što sudski procesi maltene stoje, i to ove firme korist i ubiru prihode na pomenutim tržištima. U kontaktu smo s našim Ministartsvom trgovine, koje je obavešteno o celom slučaju, međutim, i oni su nemoćni. Videćemo da li će naredni period doneti neke promene, tako da sudski organi donesu zabrane prodaje falsifikata u Bosni i Makedoniji – kažu na kraju u “Neveni”.

Komentar makedonskih firmi nismo uspeli da dobijemo, jer se na njihove brojeve telefona niko nije javljao.

2024 © - Vesti online