Sreda 24.10.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti

Rađa se velika Albanija

Tomislav Nikolić

U prilog tome naveo je da je Kosovo već dobilo pozivni poštanski znak, da se grade i autoput i pruga koji će povezati Prištinu sa Dračom.


- Pravi se albanska država na teritoriji Balkanskog poluostrva, koja još 30 godina neće biti uređena kao Makedonija i Srbija i za tih 30 godina svašta će da se desiti - dodao je Nikolić.


On je istakao da je u razgovorima sa zvaničnicima EU otvoreno kazao da je nemoguće da se u narednih 100 godina u Srbiji rodi onaj koji bi prihvatio nezavisnost Kosova. Dodao i da ako neko iz EU bude rekao "da to nije problem za ulazak Srbije u EU, da sve drugo Srbija treba da uradi, a da će to pitanje doći na kraju, on ne može da se ponaša kao neko ko ne vidi da u stvari pomaže da se prizna Kosovo".


- Ja ću pre da se sklonim nego da omogućim da u EU uđemo bez Kosova. Onaj ko u meni bude tražio saveznika za to, naići će na zatvorena vrata - istakao je srpski predsednik.


On je ukazao da je Srbiji prepreka na evropskom putu to što neće da prihvati da joj se oduzme deo teritorije, a Makedoniji što odbija da prihvati da se odrekne imena, grba i zastave. Makedoncima je poručio da Srbija ima razumevanja za problem njihove države, ali ih je i podsetio da je Makedonija priznala nezavisnost srpske pokrajine.


Komentarišući problem Skoplja zbog neprestanih, višedecenijskih zahteva Albanaca za ekspanzijom, on je naveo da mogu makedonski političari da nabiju glavu u pesak, ali će imati srpski problem za 20 godina, jer vreme ne radi za državu već za separatiste.
Nikolićeva izjava je, prema oceni političkog analitičara Dušana Janjića, neprecizna i ne dolikuje šefu države. On ukazuje i na različite izjave šefa države i premijera i ističe da bi oni morali da se dogovore šta će pričati u javnosti uoči dijaloga Beograda i Prištine.


- Proces vezan za Kosovo nije završen. Još uvek nije ni suvereno, ni međunarodno priznato. Što se Srbije tiče ona ima interes da sačuva svoje ljude, investicije i povrati uloženi novac tamo i to treba da joj bude prioritet. Potom može da razgovara o tom konceptu velike Albanije sa zemljama poput Crne Gore i Makedonije na čiju se teritoriju računa u tim projektom koji se pominje još od Prizrenske lige - kaže on.
 

Zajednički bukvar Prištine i Tirane

 

Sredinom maja je u Prizrenu, u prisustvu kosovske predsednice Atifete Jahjaga , premijera Kosova i Albanije Hašima Tačija i Salji Beriše, predstavljen prvi zajednički bukvar Albanije i Kosova. Beriša je ovaj događaj iskoristio da ponovo ukaže na ideju o velikoj Albaniji.


- Albanci su više nego bilo kada zainteresovani da rade na projektu nacionalnog ujedinjenja kroz veliki evropski projekat - kazao je Beriša.

Irinej: Angažman Nikolića je legitiman

Posle izjave da decenijski spor Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve može da se reši samo ako se uključe obe države i otvoreno razgovaraju, Tomislavu Nikoliću je stigao poziv za posetu Skoplju. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov smatra da "lideri u okviru svojih mogućnosti mogu pomoći, ali da spor pre svega treba da reše dve crkve".


Velikodostojnici SPC nemaju isto mišljenje o ovom problemu. Episkop šabački Lavrentije poručuje da je to pitanje za SPC i kanonski nepriznatu pravoslavnu crkvu u Makedoniji, a vladika bački Irinej smatra da je angažman Nikolića legitiman i ne znači mešanje u poslove Crkve.


- Problem bismo mi morali da rešimo bez pomoći državnih organa, da dokažemo da smo Božja deca i da pokažemo ljubav i zajedništvo u Hristu. Na žalost, država se uplela i pre i izazvala problem za koji nije crkva kriva - kazao je Lavrentije koji bi se radovao rešenju.


Irinej je ocenio da Nikolić radi legitimnu stvar iz dva razloga: prvi je što je arhiepiskop ohridski Jovan, državljanin Srbije, osuđen i utamničen u drugoj zemlji, a Srbija je dužna da pomaže svojim građanima, pogotovo kada je reč o njihovom stradanju zbog političkih, a ne krivičnih razloga. Drugi, što je ceo spor i stvoren grubom intervencijom državnih organa, dakle pritiskom spolja, a ne procesom unutar same Crkve.

2024 © - Vesti online