Utorak 23.10.2012.
08:00
Lepota i zdravlje

Zašto je dobro piti jogurt?

Vitka linija i beli zubi - dovoljan razlog da počnete da pijete jogurt
 

Vitka linija

Jogurt je niskokalorična namirnica. Bogat je kalcijumom koji podstiče izlučivanje hormona koritzola, čime se olakšava gubljenje kilograma, dok aminokiseline pospešuju sagorevanje masnih naslaga.

Beli zubi

Iako sadrži šećer, jogurt ne uzrokuje karijes. Budući da je bogat kalcijumom, jogurt čuva belinu zuba, dok mlečna kiselina štiti desni i sluznicu.

Zdravlje

Zahvaljujući korisnim bakterijama koje sadrži, jogurt nas štiti od upala i štetnih mikroorganizama. Ako želite da regulišete probavu ili ojačate imunitet, u tome će vam pomoći jogurti koji sadrže posebne vrste probiotika. Naime, probiotici deluju kao prirodni antibiotici, te su veoma korisni u sprečavanju nastanka i razvoja bakterija.


Vitamini i minerali

Mlečni proizvodi su bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Samo jedna porcija jogurta obiluje kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, te fosforom, jodom, cinkom, ali i vitaminima B5 i B12.

Regulacija pritiska

Čak 70 odsto ljudi u organizam unosi više soli od preporučene dnevne doze. Prekomerni unos soli dovodi do povišenog krvnog pritiska, bolesti srca i bubrega. Kalijum i kalcijum iz jogurta pospešuju izbacivanje viška soli iz organizma, a samim tim i snižavaju pritisak.

2024 © - Vesti online