Utorak 27.10.2009.
15:20
Vestionline

Kina traži američki bombarder iz 1950.

Teški bombarder B-29, leteća "supertvrđava", zapalio se i srušio u okrugu Raoping, u provinciji Guangdong, 5. novembra 1950. godine, javila je agencija Sinhua. Posle pada aviona, stanovnici okolnih sela pronašli su 15 tela od kojih su četiri sahranjena na mestu nesreće. 

Američki bombarder B-29, poznat kao leteća "supertvrđava"
 

To mesto je bilo udaljeno na stotine kilometara od ratne zone u Koreji, ali je bilo na putu za američke baze u Japanu, odakle su bombarderi poletali tokom tog rata. Kineski vojni arhivisti koji proučavaju stara dokumenta lako bi mogli da otkriju gde su sahranjeni članovi posade američkog bombardera.

"U prvobitnim istraživanjima arhive prikupljeno je više od 100 dokumenata koji se odnose na nestale američke vojnike", navodi Sinhua.

Američko ministarstvo odbrane je saopštilo da se na listi nestalih u Korejskom ratu i dalje zvanično vodi više od 8.100 pripadnika američke vojske koji su se borili protiv oružanih snaga Severne Koreje i njihovih kineskih saveznika. Kina se dogovorila prošle godine sa SAD da će pretražiti svoje arhive kako bi došla do podataka o američkim vojnicima koji su nestali tokom Korejskog rata (1950-1953).

2024 © - Vesti online