Ponedeljak 22.10.2012.
13:24
Beta

BiH: Nemaština utiče na bezbednost građana

Tumačenje visokog broja krivičnih dela "mora potražiti u teškoj ekonomskoj situaciji u BiH": Raste broj provala u stanove, a kradu se i penzije
 

Komentarišući strahovanje građana za imovinu jer raste broj provala u stanove, a kradu se i penzije, Lukač je ocenio da podaci "nisu alarmantni".

"Stanje kriminaliteta je na nivou prošlogodišnjih pokazatelja za devet meseci. Procenjujemo da je to u direktnoj vezi sa stanjem u društvu, sa ekonomskim problemima... Mnogo ljudi je u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, tako da je to uzročno-posledična veza", izjavio je Lukač.

On je međutim ocenio da je "sigurnosna situacija u Federaciji BiH zadovoljavajuća", mada "nije idealna, nije optimalna, ali treba imati u vidu ukupno stanje u društvu", rekao je Lukač i zaključio da "ne treba dizati tenzije".

U Sarajevu sve više socijalno ugroženih

 

U Kantonu Sarajevo raste broj socijalno ugroženih osoba - 500 je novih korisnika narodnih kuhinja više nego prošle godine.

 

"U odnosu na prošlu godinu, kada smo imali 5.584 korisnika, zabeležen je rast i sada ih ima više od šest hiljada", izjavila je za današnji "Dnevni avaz" Zilha Ademaj, ministarka za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbeglice u Kantonu Sarajevo. Ona je dodala da 27.314 stanovnika glavnog grada koristi socijalnu pomoć za šta treba ispuniti mnoge uslove.

 

Tako, za dobijanje đečijeg doplatka u visini 33 konvertibilne marke (KM) uslov je da porodični prihodi nisu viši od 120 KM. Stalnu socijalnu pomoć u Sarajevu prima 560 osoba koje nemaju apsolutno nikakva primanja, niti bilo kakvu imovinu.

2024 © - Vesti online