Ponedeljak 22.10.2012.
01:04
J. Arsenović - Vesti

Istoriju piše sa zločincem?!

Jedni ga hvale, drugi prozivaju: Premijer Srbije Ivica Dačić

Ova bombastična izjava srpskog premijera pala je u zasenak brojnih detalja koji su se odnosili na iznenadni sastanak. Svaki akter imao je svoju verziju zajedničkog susreta.


- Ja sam Tačiju rekao da koliko god je Kosovo njegovo, toliko je i moje jer ja potičem s Kosova, kao i svi mi - jedna je od rečenica kojom je Dačić opisivao razgovor.

Tači je za prištinsku televiziju Kohavision (KTV) potvrdio ovu opasku srpskog sagovornika, a zatim preneo šta je on uzvratio:

- Rekao sam mu, pošto je rođen u Prizrenu, da ima pravo na dvojno državljanstvo i da ću mu to sa zadovoljstvom omogućiti - pohvalio se Tači sopstvenom domišljatošću.

Svestan da će biti kritikovan zbog susreta, Dačić je podsetio da je Tači učestvovao i u razgovorima u Rambujeu (1999.).

Zadovoljni zbog dolaska Dačića: Ketrin Ešton i Hašim Tači

- Niko mi ne može zameriti što vodim dijalog s Tačijem jer sam ja i ratovao protiv njega, ali je moja uloga, kao predsednika Vlade, da se ratovi više ne ponove - dodao je lider SPS-a. 


Sudeći po većini zvaničnih reakcija, Dačić nije morao mnogo da se pravda. Izuzev Demokratske stranke Srbije, u redovima parlamentarnih stranaka, kako vladajućih tako i opozicionih, njegov sastanak sa Tačijem nije dočekan na oštricu noža. Šta više, pohvaljen je kao "hrabar čin u preuzimanju odgovornosti".

"Neki su se sa Tačijem viđali nakon silaska sa vlasti, a Dačić na početku mandata. Za razliku od njegovih prethodnika, on je hrabar i za razliku od nekih ranije, ova vlada se ne bavi marketingom i praznim obećanjima", izjavila je Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije.

Tadić prvi pružio ruku

Lider Demokratske stranke Boris Tadić koji se početkom jula na Kroacija samitu u Dubrovniku, rukovao sa Hašimom Tačijem, zbog čega je izazvao lavinu osuda i među pripadnicima sadašnje Vlade, posle rukovanja Dačića sa Tačijem nije likovao u stilu: "Jesam li bio u pravu?".
- Neću da se ponašam kao Dačić koji je moje rukovanje s Tačijem proglasio porazom naše državne politike. To je dobro i treba da nastave tim putem. Nadam se da posle ovog današnjeg susreta neko razume zašto sam se ja rukovao sa Tačijem - prokomentarisao je Tadić, koji u momentu kada je pružio ruku bivšem čelniku OVK to nije uradio u svojstvu prvog čoveka Srbije, budući da je prethodno izgubio predsedničke izbore.


U partiji Vojislava Koštunice - DSS-u smatraju da je sastanak sa čovekom protiv kojeg je 2008. godine podneta krivična prijava zbog podrivanja ustavnog poretka Srbije i za kojeg postoje "osnovane sumnje" da je odgovoran za zločin otmice Srba radi trgovine organima, neprihvatljiva je i predstavlja "narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa".

Siti se ismejaše

Tema sastanka je bio dogovor o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine koji bi uz posredovanje EU trebalo da se nastavi na najvišem političkom nivou sledećeg meseca, nakon što srpske vlasti usvoje pregovaračku platformu. Dačić kaže da je na sastanku predočio da dok traje dijalog ne sme biti jednostranih poteza.
- Rekao sam Tačiju, znaš li ti da bi sada trebalo da te uhapsim? Ali neću zbog dobrih odnosa sa EU. Tada smo se svi smejali, i Tači i Ketrin Ešton i ja. Šalu na stranu, rekao sam Tačiju da mora da istraži sve u vezi s trgovinom organima Srba i drugih na Kosovu i on se saglasio sa mnom - ispričao je detalje sastanka Dačić.

- Skupština Srbije još nije usvojila platformu za pregovore o Kosovu, niti je donela odluku i ovlastila bilo koga da može da se susretne s Tačijem ili bilo kojim drugim albanskim separatistom - podsetio je portparol DSS-a Petar Petković.


Dačić je u razgovoru sa izveštačima nakon sastanka posebno pohvalio Brisel, rekavši da po prvi put u dijalogu EU nije imala "naredbodavan pristup".


- Nije nam je rečeno: 'Ovo je tema o kojoj se morate dogovoriti' - dodao je premijer.
Analitičar Đorđe Vukadinović, međutim, kaže da je nejasno da li je susret samo još jedan u nizu besmislenih ustupaka Beograda.


- Za sada još ne znamo da li je pristanak na sastanak s Tačijem rezultat procene ili nade da bi on zbog situacije u kojoj se nalazi možda mogao biti malo mekši pregovarač ili je, što je verovatnije, reč samo o nastavku prakse jednostranih ustupaka Beograda zarad virtuelnog napretka na takozvanom evropskom putu - primetio je Vukadinović.


Prema njegovim rečima, srpska vlast je prešla još jednu crvenu liniju i "pod prinudom progutala jednu od većih žaba".
 

Nije - jeste bilo rukovanja?

Iako je Ivica Dačić za srpske medije izjavio da na sastanku u Briselu "nije došlo do istorijskog rukovanja", njegov sagovornik iz Prištine tvrdi sasvim suprotno.
- Kako je uobičajeno evropskim protokolom, mi smo stisli ruke. To nije bio prvi put da su predstavnici Kosova i Srbije stisli ruke. To se dogodilo 1998-1999. godine, to se dogodilo i u Beču (tokom razgovora o statusu), to se dogodilo i danas - rekao je Tači za kosovsku televiziju.

 

Poruke Srba sa Kosova

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM Milan Ivanović smatra da je susret u Briselu posledica ultimativnih pritisaka EU i Vašingtona na Srbiju da mora da prizna teritorijalni integritet Kosova.
- Uveren sam da sastanak Dačića, premijera jedne suverene države, sa premijerom kvazidržave neće doneti ništa dobro ni Srbiji i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - rekao je Ivanović.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić drugačije gleda na sporni susret.
- Albanci su napokon shvatili da nemaju državu, čim su seli da sa predstavnicima države Srbije razgovaraju. Oni su konačno shvatili da problem nije rešen i da žive u takozvanoj državi i da o statusu može da se razgovara samo sa predstavnicima srpske vlasti - kaže Pantić, član vladajućeg SNS-a.

 

U Prištini slave, opozicija kritikuje

Kancelarija predsednice Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je sastanak u Briselu, koji njen portparol Arber Vlahiju vidi kao "korak napred ka normalizaciji odnosa naše dve zemlje". I u Prištini, međutim, ima onih kojima se ne sviđa što je do susreta došlo.
Opozicioni Pokret Samoopredeljenje kritikovao je Tačija zbog odluke da se sastane sa "političkim naslednikom balkanskog kasapina Slobodana Miloševića".
"Sada kada se odronjavaju temelji ove vlasti zbog opšteg socijalnog nezadovoljstva, unutrašnje podele i njenog prerastanja u policijsku državu, Tačiju je preostala samo uloga glavnog u presudnoj igri Srbije za integraciju u EU. Kroz tzv. 'normalizacije odnosa', u kojoj Srbija ide napred, a Kosovo podmeće vrat", saopštio je Pokret.

Pričali na sofi uz pomoć prevodilaca

Srpski i kosovski premijer sreli su se prvi put od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. sa ciljem da se smanje tenzije, ocenjuju svetski mediji. Oni navode da su tokom susreta u Briselu Tači i Dačić sedeli jedan naspram drugog na sofi i razgovarali uz pomoć prevodilaca.


Radio Slobodna Evropa je javio da je sastanak bio neformalan i da nije bilo nikakvih pregovora, "ali da su očigledno sve karte bile na stolu".


"Razgovarali su o situaciji na severu Kosova i o paralelnim institucijama Srbije, ali nije doneta nikakva odluka...", javio je dopisnik radija iz Brisela.


Podsećajući na saopštenje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da je njen zajednički susret sa Dačićem i Tačijem "protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi", francuska agencija Frans pres ocenila je da je sastanak usledio kako bi EU pružila "svež podsticaj" mesecima napora da se reše problemi "koje je izazvala Srbija", ne priznajući jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.
Uz podsećanje da je Srbija saopštila da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, američka agencija AP ocenjuje da je najkritičnija tačka sever pokrajine, gde "tvrda linija Srba ne priznaje vlast centralne kosovske vlade".


Paradoksalno je, ocenjuje Balkan insajt, da je prvi srpski zvaničnik sa kojim se susreo Tači bivša desna ruka Slobodana Miloševića, koji je, kako se dalje navodi, "vodio rat sa NATO-om kako bi zadržao tada većinsko albansku pokrajinu u Srbiji".

2024 © - Vesti online