Nedelja 21.10.2012.
18:55
Srna

Žestoki sukobi u centru Bejruta

Demonstranti zahtevaju da se premijer Nadžib Mikati povuče nakon ubistva Hasana. Sukobi praćeni vatrom iz artiljerijskog naoružanja usledili su nakon sahrane kojoj su prisustvovale hiljade ljudi.

Stotine demonstranata pokušalo je da provali u zgradu vlade, gde su ih sačekali teško naoružani pripadnici snaga bezbednosti. Zvaničnik je rekao da je više hitaca upozorenja ispaljeno u vazduh.

Očevici kažu da su se najmanje dva demonstranta onesvestila, najverovatnije zbog suzavca, koji je policija upotrebila da bi oterala demonstrante ispred zgrade vlade.

Hasan je poginuo u petak od eksplozije automobila bombe u naselju Ašrafijah u Bejrutu. On je svojevremeno pomogao da se otkrije zavera u koju je bio umešan bivši libanski ministar koji je podržavao Damask.

Hasan je, takođe, predvodio istragu u kojoj je utvrđena umešanost Sirije i njenog libanskog saveznika Hezbolaha u ubistvo bivšeg premijera Rafika al Haririja 2005. godine. Libanski političari optužili su sirijsko rukovodstvo za umešanost u ubistvo Hasana, koje je samo produbilo bojazni od izbijanja sveopšteg regionalnog rata.

2024 © - Vesti online